Beneficiile fasolei pentru organism

Fasolea este o sursa bogata de proteine, amidon, unii acizi grasi nesaturati, fibre alimentare, aminoacizi esentiali (printre ei, de exemplu, lizina, care nu se gaseste in majoritatea cerealelor). In plus, semintele de fasole au cel mai mare continut de minerale si vitamine in comparatie cu alte leguminoase: de exemplu, vitaminele C, B1, B3, B6, B2, potasiu, fosfor, magneziu, calciu si sodiu.

Fasolea rosie sau maro dupa inmuiere in apa cu sare si fierbere ulterioara este folosita ca:

garnituri;

ingrediente pentru salata;

Publicitate

pateuri;

componente ale supelor;

umpluturi pentru placinte.

Diferite soiuri au un indice hipoglicemic scazut. In plus, fasolea contine substante care impiedica absorbtia carbohidratilor rapizi si suprima pofta de mancare. Fasolea contine pana la 25% proteine, a caror absorbtie ajunge la 70-80%.

Aminoacidul arginina este necesar pentru metabolismul azotului, reduce nivelul de glucoza din sange. Acidul folic reduce riscul de patologii ale sistemului cardiovascular. Fibrele imbunatatesc digestia si ajuta la eliminarea toxinelor.

Fasolea rosie este campioana in continutul multor minerale care intaresc sistemul imunitar.

Fasole alba

Soiurile albe nu raman in urma soiurilor rosii in ceea ce priveste cantitatea de nutrienti – vitamine, oligoelemente si aminoacizi, inclusiv arginina. De asemenea, garanteaza o senzatie de plenitudine de lunga durata. Dar continutul de proteine in soiurile albe este mai mic – ajunge la 20%. Continutul caloric este aproape acelasi cu cel al fasolei rosii  (aproximativ 300 kcal la 100 g). Semintele de fasole alba provoaca flatulenta intr-o masura mult mai mica decat semintele altor specii.

Citeste si articolul :   Iata de ce nu ar trebui sa mai arunci cojile de ananas

Faole verde

Grupul de fasole verde include aproximativ 100 de specii. Atat fasolea, cat si pastaile sunt consumate in acelasi timp si le lipsesc fibrele dure. Aceste fasole au un continut scazut de grasimi.

Boabele sunt utile pentru corpul uman nu numai datorita valorii nutritionale a fasolei, ci si datorita proprietatilor pozitive ale  sale. Concentratia de zahar din sange scade, asa ca acest tip de fasole este recomandat in special persoanelor cu diabet zaharat sau cu toleranta redusa la glucoza.

Speciile de pastai se consuma doar fierte, inabusite sau prajite.

Cand sunt depozitate in congelator, pastaile aproape nu isi pierd proprietatile benefice.

Fasolea neagra , in comparatie cu alte soiuri, este cea mai bogata in calorii si cea mai hranitoare. Semintele dulci cu pulpa frageda sunt potrivite pentru gatit:

supe;

garnituri;

toppinguri pentru coacere;

pateuri;

salate

si chiar produse de cofetarie.

Este unul dintre cele mai sanatoase alimente vegetale , depasind alte soiuri in cantitatea de potasiu necesara pentru un echilibru sanatos apa-sare. Fasolea contine majoritatea mineralelor, vitaminelor si aminoacizilor.

O caracteristica a soiurilor negre este capacitatea de a absorbi sarurile metalelor grele din sol. Prin urmare, fasolea trebuie inmuiata timp de 8-10 ore inainte de consumare pentru a obtine beneficiul maxim fara a dauna organismului.

Valoarea nutritiva si compozitia chimica

Semintele contin:

proteine (aproximativ 1/5);

carbohidrati (aproximativ 2/3) sub forma de amidon, precum si mono- si oligozaharide;

uleiuri (doar 3%);

multe substante azotate;

flavonoide (quercituron);

acizi malic, citric si alti acizi;

vitamine – acid pantotenic si ascorbic, piridoxina, tiamina;

steroli.

Compozitia de vitamine si minerale a fasolei permite nutritionistilor sa le includa in lista alimentelor vitale care indeplinesc in mod ideal cerintele unei diete sanatoase. Proteinele vegetale asigura o saturatie rapida, proprietatile antioxidante ajuta la incetinirea imbatranirii celulelor si tesuturilor. Soiurile rosii au un efect pozitiv asupra continutului de fier si a nivelului de hemoglobina din sange.

Compozitia minerala a fasolei contribuie la vindecarea organismului:

fierul imbunatateste sinteza compusilor proteici;

potasiul optimizeaza echilibrul apa-sare, imbunatateste functia inimii;

siliciul stimuleaza sinteza fibrelor de colagen;

magneziul normalizeaza metabolismul, accelereaza procesul de sinteza a proteinelor, previne hipertensiunea arteriala;

zincul are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv;

Citeste si articolul :   Cele mai sanatoase fructe de pe planeta

fosforul face parte din tesutul osos, previne beriberi;

sulful este important pentru metabolism, imbunatateste starea pielii.

Beneficiile fasolei pentru organism

O combinatie reusita de proteine vegetale usor digerabile, vitamine si microelemente cu palatabilitate ridicata face ca fasolea sa fie deosebit de valoroasa in gatit. Un gust discret aproape de neutru face posibila folosirea fasolei la prepararea primului si al doilea fel de mancare, salate si deserturi pentru a regla caloriile si a satura organismul cu substante utile.

Compozitia proteinelor, apropiata de proteinele din carne, face din fasole o componenta indispensabila a retetelor vegetariene. Nu ocupa ultimul loc in dieta diabeticilor, reducand nivelul zaharului.

Consumul regulat de orice tip de fasole:

favorizeaza eliminarea toxinelor din organism;

normalizeaza functionarea sistemului nervos;

stabilizeaza metabolismul;

elimina excesul de lichid, normalizand metabolismul apa-sare;

armonizeaza activitatea sistemului endocrin;

intareste tesutul osos;

imbunatateste starea pielii, glandelor sebacee si sudoripare, unghiilor, parului;

previne aparitia aterosclerozei;

imbunatateste calitatea somnului.

Fasolea este utila sportivilor pentru ca ofera cantitatea necesara de energie pentru antrenamentele intensive si ofera o senzatie de satietate.

Publicitate

Autor