Ardei: Toate secretele pentru o recolta bogata

Ardeiul  iubeste abundenta de lumina si caldura , asa ca trebuie sa ocupe cel mai luminos loc din gradina. La umbra ardeiul formeaza lastari casanti si nu infloreste  .

Plantarea ardeiului

Deoarece ardeiul este o cultura iubitoare de caldura si se coace pentru o lunga perioada de timp, este cultivat numai prin rasaduri. Varsta optima a rasadurilor de ardei este de 55 – 60 de zile . Acest lucru trebuie luat in considerare la determinarea datei de insamantare. Si mai exista un parametru – semintele pentru rasaduri sunt semanate in 2 termeni, in functie de timpul de coacere:

soiuri tarzii – la sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie;

mijlocul sezonului si soiurile timpurii – la mijlocul lunii martie.

Publicitate

Inainte de insamantare, este util sa inmuiati semintele de ardei timp de 20 de minute in apa calda (aproximativ 40 ° C), apoi sa le scufundati in apa rece timp de cateva minute – acest lucru va intari viitoarele plante si va ajuta sa scapati de virusi.

Citeste si articolul :   Ce alimente sunt cel mai adesea contrafacute si cum sa le deosebim

Semintele pot fi insamantate imediat, dar este mai sigur sa le germinati – infasurati-le intr-o carpa umeda si puneti-le intr-un loc cald. De indata ce radacinile incoltesc, puteti semana. In acelasi timp, vei respinge semintele care nu germineaza.

Ardeiul este semanat la o adancime de 1 – 2 cm imediat in cupe separate – chiar nu ii place transplantarea.

– Nu este nevoie sa va grabiti cu plantarea rasadurilor – pentru o crestere buna, este necesara o temperatura de aproximativ 20 – 25 ° C .

Publicitate

La plantare, este important sa nu adanciti tulpina – aceasta ar trebui sa ramana la acelasi nivel cu care era in ghiveci. Este necesar sa replantati cu atentie, astfel incat bobul de pamant sa nu se destrame si radacinile sa nu fie deteriorate – ardeiului nu-i place foarte mult acest lucru.

Distanta dintre plante ar trebui sa fie de 25 cm – atat in rand, cat si intre randuri. Acest lucru este necesar pentru ca plantele sa nu se umbreasca intre ele. Ne amintim ca ardeiul iubeste lumina din abundenta.

Citeste si articolul :   6 sfaturi pentru a va ajuta sa sforaiti mult mai putin

Ingrijirea ardeiului in aer liber

Udare. Ardeiului  ii place sa mentina solul umed tot timpul -prunzele  cad din cauza secetei. Il poti uda o data pe saptamana si este mai bine sa il stropesti cu un furtun cu un pulverizator pentru ca apa sa ajunga pe frunze.  Norma – 30 – 40 litri pe 1 mp.  (4 l pe tufa).

Ingrasaminte

La 2 saptamani dupa plantarea rasadurilor: 2 lingurite de uree si superfosfat dublu la 10 litri de apa – 1 litru pe tufa;
cand se formeaza frunzele : 2 lingurite de azotat de amoniu, 5 lingurite de superfosfat dublu si 4 lingurite de sulfat de potasiu la 10 litri de apa – 1 litru per tufis.

Ardeiului ii place foarte mult pamantul afanat – atunci cand radacinile lui respira, planta absoarbe mai bine nutrientii si produce culturi abundente.

Recoltarea ardeiului

Ardeii au doua grade de maturitate:

tehnic – cand fructele au atins marimea tipica soiului, dar nu au fost inca colorate;

Citeste si articolul :   Cum se cultiva florile de galbenele

biologic – cand fructele sunt pe deplin coapte si vopsite in culoarea lor varietala.

Maturitatea biologica apare de obicei la o luna dupa maturitatea tehnica – aceasta este o perioada foarte lunga in care planta cheltuieste multa energie pentru coacerea fructelor.

Publicitate

Autor