Iata alimente bogate in zinc si vitamina C pe care sa le adaugati in lista dvs. de cumparaturi

Cel mai bun mod de a ramane sanatos este sa mananci o mare varietate de alimente bogate in vitamine. De asemenea, multi dintre noi cred ca trebuie sa luam suplimente alimentare scumpe pentru un bun aport vitaminic. Cu toate acestea, urmatoarele super-alimente bogate in zinc si vitamina C sunt mai eficiente in obtinerea unei sanatati bune.

1 – Struguri

Strugurii de culoare inchisa, in special, sunt bogati in fitochimicale, antioxidanti si s-au dovedit a fi benefici in protejarea impotriva bolilor de inima. De asemenea, contin vitamina C si seleniu. Daca doriti sa stiti daca va lipseste vitamina C, exista 9 simptome de identificat.

Sistemul imunitar poate beneficia de aportul de substante chimice, deoarece doua dintre ele, antocianina si proantocianidina, sunt deosebit de bune pentru imunitatea dumneavoastra.

2 – Afine

Se crede ca afinele ajuta la reducerea inflamatiei si pot proteja celulele de daune. La fel ca strugurii, vitaminele si mineralele lor sustin sistemul imunitar. Fitochimicalele lor pot ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima. In plus, afinele contin o cantitate buna de vitamina C, esentiala pentru sistemul imunitar si sistemul nervos.

3 – Fructe de padure rosii

Boabele rosii contin acid elagic, care este un alt fitochimic. Zmeura si capsunile sunt deosebit de bune . Cu o concentratie ridicata de vitamina C, aceste fructe ajuta la combaterea imbatranirii celulare si stimuleaza sistemul imunitar esential pentru combaterea virusilor.

4 – Nuci

Se stie ca acest aliment ofera o doza sanatoasa de grasimi „sanatoase” si este considerat unul dintre cele mai echilibrate alimente de pe planeta. De asemenea, contine o cantitate mai mica de proteine si carbohidrati. In functie de tipurile de nuci, fiecare ofera o cantitate unica de minerale, fitochimicale si tipuri de grasimi. Dar cea mai mare parte a nucilor contine fitochimicale precum resveratrol si steroli vegetali, care ajuta la scaderea colesterolului. In plus, nucile, care sunt benefice pentru creier si inima, sunt deosebit de bogate in zinc, in special caju, cu o rata de 5,40 mg la 100 g din acest aliment.

5 – Legume verzi

Sunt bogate in substante nutritive precum vitaminele C, E si A, precum si calciu, care ajuta la combaterea bolilor. De asemenea, sunt alcatuite din magneziu si potasiu. Vitamina C se gaseste in coltul verde,  broccoli si spanac. De asemenea, bogatia lor in aceasta vitamina face posibila intarirea apararii imune.

Citeste si articolul :   Alimente recomandate pentru sanatatea cardiovasculara

6 – Cartofi dulci si legume portocalii

Cartofii albi  furnizeaza substante nutritive importante precum vitaminele C si B6, fibrele si potasiul. Acesti nutrienti sunt si mai prezenti in cartofii dulci.

In ceea ce priveste legumele portocalii, cum ar fi morcovii, dovleceii , acestea sunt bogate in vitamina A si C.

7 – Cereale integrale

Potrivit cercetarilor , persoanele care mananca cel putin o portie de cereale integrale pe zi prezinta un risc mai mic de boli de inima si accident vascular cerebral. Aceste boabe sunt bogate in zinc si seleniu.

Deci, puteti manca paine integrala in loc de paine alba, inlocuiti orezul alb cu orez brun sau salbatic, preferati tortilla de porumb decat tortilla de faina.

8 – Fasole

Leguminoasele si in special fasolea uscata sunt pline de minerale si vitamine si sunt deosebit de bogate in zinc. Consumul de leguminoase imbunatateste anumiti parametri asociati bolilor cardiovasculare. Fasolea neagra este, de asemenea, bogata in antioxidanti esentiali pentru protejarea impotriva imbatranirii celulare.

Autor