5 semne ale deficitului de vitamine la femei

Avitaminoza nu este atat de inofensiva pe cat ar parea. Nu numai ca provoaca stari de rau si oboseala, dar poate duce si la boli grave.

O dieta echilibrata este esentiala pentru sanatatea corpului. Mancarea pe care o consumati ar trebui sa va ofere toate substantele nutritive de care aveti nevoie, inclusiv aportul recomandat de vitamine. Problema este ca alimentele pot fi monotone, iar unele vitamine si minerale in cantitatea de care avem nevoie nu pot fi obtinute din alimente.

Dar de unde stii daca iti lipsesc nutrientii esentiali? Raspunsul este simplu: fii atent la corpul tau. Iata cateva semne ale deficitului cronic de vitamine la femei si cum sa le remediem.

5 semne ale deficitului cronic de vitamine la femei:

1.Deteriorarea sanatatii bucale.

Sanatatea bucala deficitara poate fi un simptom direct al deficitului de vitamine. Iata cateva aspecte care trebuie luate in considerare.

Ulcere.

Ranile si ulcerele din cavitatea bucala sunt foarte des cauzate de deficit de fier, precum si de lipsa vitaminelor B – B1, B2 si B6. Este atat de obisnuit, incat cercetarile au aratat ca cei care au aceste ulcere au de doua ori mai multe sanse de a avea deficit de fier, chiar si unul minor.

Gura crapata.

Crapaturile din colturile gurii (numite convulsii sau cheilita) pot fi rezultatul unui nivel scazut de fier si vitamine B. Acest lucru este valabil mai ales cu vitamina B2 sau riboflavina. Cheilita poate fi cauzata si de deshidratare sau uscaciune. Daca nu mai exista alte simptome, trebuie doar sa beti mai multa apa.

Sangerarea gingiilor.

Problemele gingivale sunt cel mai adesea cauzate de aportul prea mic de vitamina C. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul nu produce aceasta vitamina in mod natural, deci trebuie consumat pentru a mentine sanatatea.

Citeste si articolul :   Parintele Ioan Chirila, despre praznuirea Adormirii Maicii Domnului: "Este corect sa spunem La multi ani!"

Vitamina C creste capacitatea organismului de a se vindeca si de a se proteja de boli. Astfel, aportul inadecvat de vitamina C poate duce la gingii dureroase care sangereaza usor. 17% din populatie este deficitara in vitamina C.

Va rugam sa retineti ca periajul excesiv poate duce si la sangerarea gingiilor, la fel ca si resturile alimentare care pot provoca infectii ale gingiilor. Consumati alimente bogate in fier pentru a combate aceste simptome, cum ar fi:

-nuci

-carne

-peste

– leguminoase

– seminte

– cereale integrale

Nu uitati sa mancati cel putin 3 portii de legume si 2 portii de fructe pe zi. Amintiti-va ca deficienta severa de vitamina C poate duce la scorbut.

Avertismentele mai serioase cu privire la faptul ca nu primesti suficienta vitamina C includ:

– pierderea dintilor

– oase slabite

– muschii slabiti

– sangerari nazale

– vanatai frecvente

– raceli frecvente

– letargie

– scaderea ratei de vindecare a ranilor;

2. Sindromul picioarelor nelinistite.

Boala Willis-Ekbom, mai frecvent cunoscuta sub numele de RLS sau sindromul picioarelor nelinistite, este o afectiune a nervilor. Practic, se caracterizeaza prin disconfort care apare la nivelul picioarelor, ceea ce duce la o dorinta obsesiva de a le misca.

Femeile prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala. Cel mai adesea, sindromul se manifesta in timpul odihnei, mai ales daca incercati sa dormiti. Din pacate, medicii nu au aflat inca exact ce cauzeaza sindromul. Dar au fost gasite legaturi care sugereaza ca nivelurile scazute de fier din sange pot fi cauza principala.

In plus, consumul suplimentar de vitamina C poate ajuta organismul sa absoarba fierul mai usor pentru a ajuta la deficientele cronice de vitamine. Daca consumati suficient fier, dar economisiti vitamina C, beneficiile fierului nu isi vor atinge potentialul maxim.

Citeste si articolul :   SAMBATA MARE, ultima zi din Saptamana Patimilor. Ce nu ai voie sa faci inainte de Invierea Domnului

3.Deteriorarea starii oculare.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de vedere este lipsa de vitamina A. Iar una dintre cele mai frecvente probleme de vedere cauzate de lipsa acestui nutrient este orbirea nocturna. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta inseamna ca este posibil sa aveti probleme de vedere in conditii de lumina slaba.

De ce se intampla asta? Vitamina A este un ingredient cheie in producerea unui pigment numit rodopsina, care ajuta viziunea nocturna.

Deficitul de vitamina A poate duce la xeroftalmie. Aceasta boala provoaca leziuni ale corneei si poate provoca orbire. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale stadiilor incipiente ale xeroftalmiei sunt petele cunoscute sub numele de pete Bitot. Acestea sunt mici cresteri albe care apar spumoase si crescute in albul ochiului.

Cele mai bune alimente pentru a umple deficientele de vitamina A:

– legume verzi cu frunze;

– oua;

-lactate

Retineti ca aportul excesiv de vitamina A este toxic. Prin urmare, ar trebui sa stati departe de majoritatea suplimentelor din acest nutrient. Excesul de vitamina A se acumuleaza in tesutul adipos al corpului. Simptomele includ:

– Dureri de cap.

– Iritatie de piele.

– Greata.

– Durere osoasa.

4. Starea proasta a parului si a unghiilor.

Parul si unghiile sunt strans legate.  Exista multe cauze potentiale ale sanatatii slabe a parului si a unghiilor, dar cea mai frecventa deficienta este vitamina B7, cunoscuta si sub numele de biotina.

Citeste si articolul :   Apa, drojdie si zahar: 3 ingrediente pe care toata lumea le are la indemana, pentru o recolta bogata de castraveti si rosii

Biotina este o vitamina responsabila de transformarea alimentelor in energie pentru organism. Daca aveti un deficit cronic de vitamine, unghiile si parul casante vor raporta acest lucru.

Aceste doua parti ale corpului se pot delamina, subtire sau rupe cu usurinta.

Simptomele deficitului de biotina:

– Furnicaturi la nivelul membrelor.

– Oboseala.

– Oboseala cronica.

Un alt simptom al deficitului de vitamine este matreata sau zonele solzoase ale scalpului. Aceste zone solzoase, mancarime, cunoscute sub numele de dermatita seboreica, pot aparea, de asemenea, pe fata,piept si axile.

Exista multe cauze posibile ale acestor probleme, dar deficienta cronica de vitamine este cu siguranta una dintre ele. Prea putin zinc poate duce la probleme cu parul, iar deficientele de vitamina B sunt, de asemenea, foarte frecvente.

In aceste cazuri, vitaminele B2 cunoscute sub numele de riboflavina lipsesc de obicei; vitamina B3, cunoscuta sub numele de niacina; si vitamina B6, cunoscuta sub numele de piridoxina.

Pentru a compensa lipsa lor, trebuie sa utilizati:

– legume verzi

– oua

-lactate

5. Probleme ale pielii.

Unul dintre semnele mai putin frecvente ale carentei cronice de vitamine de care trebuie sa fie atenti sunt  micile umflaturi pe piele cunoscute sub numele de keratoza pililara.

Cauza pielii de gainia nu este cunoscuta exact, dar se presupune in general ca este rezultatul excesului de cheratina obtinuta din foliculi. Desi exista motive genetice in spatele acestui fapt, se crede ca deficienta cronica a vitaminelor A si C provoaca keratoza pililara.

Autor