Beneficiile echinaceei pentru sanatate

Echinacea este o planta care este folosita medicinal de multi ani. In America de Nord, planta a fost folosita pentru efecte tonice si de fermitate de mai bine de 400 de ani. Echinacea purpurea este cel mai adesea folosita pentru a crea tincturi si medicamente, desi unii producatori adauga alte tipuri de echinaceea (pala, cu frunze inguste si altele).

Proprietatile utile ale plantei

Echinacea este foarte utila pentru organism si are un spectru larg de actiune. Ca si alti adaptogeni, planta are un efect pronuntat, dar spre deosebire de medicamente, trebuie luata in cure pentru a obtine efectul. Echinacea este cunoscuta in primul rand ca un imunomodulator cu spectru larg. Datorita acestui fapt, echinacea are un efect mai puternic asupra apararii imune a organismului decat alti adaptogeni (desi este inferior altor medicamente adaptogene in cresterea performantei fizice si psihice).

Intarirea imunitatii

Preparatele cu echinaceea sunt excelente pentru diferite virusuri si raceli. O meta-analiza  a aratat ca extractul de echinacea poate reduce riscul de raceala cu pana la 58%.   Mai mult, echinacea actioneaza asupra organismului nu numai ca agent terapeutic, ci si ca agent profilactic. Adica, luarea de suplimente poate reduce atat riscurile, cat si atenua cursul bolii.

Citeste si articolul :   6 semne de avertizare ale unei probleme cardiovasculare

Prevenirea bolilor

Unele studii arata ca echinacea poate reduce usor riscul de a dezvolta multe boli, inclusiv cancerul. Oamenii de stiinta de la Institutul National de Sanatate din SUA au descoperit ca substantele benefice continute in extractul de echinacea pot reduce riscul de a dezvolta tumori cerebrale. Cu toate acestea, acest efect nu trebuie luat ca o actiune pronuntata si o metoda de tratament. In acest caz, echinacea poate fi chiar daunatoare sanatatii. Un preparat pe baza de plante ar trebui sa fie considerat doar ca un plus la terapia generala si de baza, precum si pentru a mentine proprietatile imune ale organismului.

Publicitate

Publicitate

Reducerea durerii

De sute de ani, indienii din America de Nord au folosit echinacea nu numai ca tonic, ci si ca analgezic. Extractul de planta nu ofera acelasi efect rapid ca si medicamentele, prin urmare nu poate servi ca substitut sau alternativa. Dar ca remediu pe baza de plante si natural fara efecte secundare, planta este destul de eficienta. Echinacea nu dauneaza organismului si este complet sigura, cu conditia respectarii dozelor recomandate.

Citeste si articolul :   Porumb: beneficii, valori nutritive si contraindicatii

Efect antiinflamator

Procesele inflamatorii pot provoca vatamari semnificative organismului, iar echinaceea este o modalitate buna de a le suprima. Oamenii de stiinta   au descoperit ca utilizarea regulata a suplimentelor de echinaceea poate reduce si controla inflamatia, ceea ce imbunatateste sanatatea generala. Cu toate acestea, in unele cazuri, planta trebuie folosita cu prudenta, atunci cand nu este necesar sa suprimati prea mult procesele inflamatorii. De exemplu, multe studii mari au aratat ca reducerea severa a inflamatiei poate afecta negativ calitatea stresului de antrenament si poate reduce cresterea musculara. Prin urmare, cu toate beneficiile sale, in astfel de conditii, echinaceea va fi daunatoare. In cazurile in care procesele inflamatorii sunt cauzate de infectii sau boli, va fi foarte eficient.

Imbunatatirea sanatatii pielii

Efectul tonic general al echinaceei asupra organismului ajuta la eliminarea unor boli ale pielii, precum si la limitarea aspectului ridurilor. Unele studii arata ca extractul medicinal imbunatateste starea generala de sanatate a pielii, reduce iritatia si descuamarea (dar numai daca problemele nu sunt cauzate de boli grave sau defectiuni).

Autor