Nu vei crede ce poate face putin turmeric pe alimente pentru corpul tau

Curcuma este o radacina folosita ca condiment – dar face mult mai mult decat sa adauge aroma alimentelor. Iata motivele pentru care trebuie sa incepeti sa adaugati un varf de turmeric la aproape tot ce puneti in gura.

Ce este Turmericul?

Curcuma este derivata din planta Curcuma longa. Este o radacina, la fel ca ghimbirul. De fapt, cele doua sunt din aceeasi familie. Curcuma este de dimensiuni mai mici decat ghimbirul, iar culoarea este de un auriu-portocaliu intens. Aceasta culoare bogata inseamna ca turmericul este plin de curcumina. Este un condiment antic folosit de secole de catre medicii asiatici, in special pentru durerile de dinti, vanatai si alte afectiuni usoare.

Beneficiile pentru sanătate ale turmericului

Publicitate

Ce veti gasi intr-o singura lingura de turmeric? Este o super sursa de fier, mangan si fitosteroli. De asemenea, contine cantitati impresionante de fibre, potasiu si vitamina B6. Curcuma este un puternic antioxidant, cat si antiinflamator.

Citeste si articolul :   Strategii care ne ajuta sa invatam din greseli

S-ar putea ca turmericul sa ofere o modalitate dietetica de a preveni unele tipuri de cancer. Totul revine la efectele antioxidante ale radacinii si la capacitatea sa de a proteja celulele de radicalii liberi la nivel de ADN celular. Acest lucru este valabil mai ales in celulele colonului.

Publicitate

Cercetarile arata cum curcuma este benefica pentru sanatatea, in plus fata de aceste beneficii majore pentru sanatate, exista o serie de cercetari promitatoare care arata ca turmericul are si un efect pozitiv asupra:

Functia ficatului – curcuma ajuta ficatul sa se detoxifice si sa scape de substantele chimice daunatoare. De asemenea, ar putea scadea riscul de a dezvolta boli de ficat gras.

Colesterol – curcumina directioneaza genele celulelor hepatice pentru a elimina colesterolul din organism.

Boala Alzheimer – cazul bolii neurodegenerative este foarte scazut la populatiile din estul Indiei si se crede ca aportul regulat de turmeric este esential.

Scleroza multipla – desi cercetatorii nu sunt siguri de ce, au demonstrat ca turmericul are un efect pozitiv asupra bolilor neurologice. Ei presupun ca capacitatea turmericului de a directiona codurile genetice si de a proteja creierul de deteriorarea radicalilor liberi sunt motivele.

Citeste si articolul :   Zodia ta iti spune cat de sanatos esti cu adevarat

Prudenta!

Retineti ca, desi este foarte putin probabil, puteti  face supradoza cu acest aliment. Nu exista „niveluri de pericol” recunoscute, dar se crede ca 3.000 mg este o doza extrem de mare.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.