Vitamina K: rol in coagulare, unde sa o gasim?

Vitamina K pentru  este esentiala pentru coagularea sangelui. Exista trei forme: vitamina K1, K2 si K3 (medicament). Pentru ce este? Care este riscul daca suntem deficienti? In ce alimente il puteti gasi? Care sunt celelalte beneficii ale sale pentru sanatate? Tot ce trebuie sa stii despre vitamina K.

Vitamina K este esentiala pentru producerea proteinelor capabile sa regleze coagularea sangelui . Deficientele sunt frecvente, mai ales la copiii foarte mici . Spre deosebire de alte vitamine precum vitamina D, vitamina K poate fi produsa de organism. Unde o gasim? In ce alimente? Cat ar trebui sa consumi pe zi?

Ce este vitamina K?

Vitamina K este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), la fel ca si vitaminele A, D si E. Ea exista in principal sub doua forme: vitamina K1 (fitomenadiona, filochinona sau fitonadiona) si vitamina K2 (menachinone). Este asigurat atat de alimente, in special de legume verzi , cat si de flora intestinala (bacteriile intestinale permit sinteza vitaminei K). Vitamina K1 este implicata mai direct in procesul de coagulare, in timp ce K2 actioneaza mai mult asupra calcificarii tesuturilor moi. Exista o  a treia forma (vitamina K3), sintetica, gasita in medicamente, suplimente sau suplimente multivitaminice.

Citeste si articolul :   Pentru a va intari sistemul imunitar: cinci alimente bogate in zinc

Vitamina K1: rol, indicatii, doze, alimente

Vitamina K este o vitamina liposolubila care are rol in coagularea sangelui. Medicamentul vitamina K1 este un tratament utilizat in caz de deficienta de vitamina K la adulti ca si la copii.

Publicitate

De ce se numeste „vitamina K”?

Numele sau provine din germanul „ Koagulare ”, deoarece participa la mecanismul de coagulare a sangelui.

In ce alimente puteti gasi vitamina K?

Daca organismul produce vitamina K, aceasta nu este suficienta pentru a satisface necesarul zilnic. Prin urmare, este interesant sa se favorizeze alimentele bogate in vitamina K. Cu prioritate: legumele de culoare verde inchis precum spanacul, broccoli, kale si sparanghelul , precum si uleiurile vegetale (masline, rapita, soia etc.). Putin se gaseste si in produsele lactate fermentate (branzeturi curate, iaurturi, lapte, chefir), organe si uleiuri de peste .

Alimente bogate in vitamina K: lista, fructe, beneficii

Vitamina K este o vitamina liposolubila ale carei cerinte sunt indeplinite in mod normal prin alimentatie. Ce alimente sunt cele mai bogate in vitamina K? R

Citeste si articolul :   Mananca 3 curmale pe zi – uite ce se va intampla in corpul tau

Lista alimentelor bogate in vitamina K1

Kale (817 µg la 100g)

Nasturel (541 µg la 100g)

Spanac (482 µg la 100 g)

Broccoli (141 µg la 100 g)

Ulei de rapita (71 µg la 100 g)

Ulei de masline (60 µg la 100 g)

Lista alimentelor bogate in vitamina K2

Ficat de gasca (369 µg la 100g)

Pulpa de pui (34,3 µg la 100 g)

Ce alimente au un continut scazut de vitamina K?

Alimentele cu cel mai scazut continut de vitamina K (mai putin de 1 µg la 100g) sunt laptele de vaca, iaurturile, porumbul, painea alba, cartofii, alunele, ciupercile, napii, castravetii… .

Fructele cele mai sarace in vitamina K sunt: pepenele,  portocala, pomelo, mango.

Care este  necesarul zilnic de vitamina K pentru barbati si femei?

Masculin : 1 μg/kg greutate corporala/zi

Femeie : 1 μg/kg greutate corporala/zi

Care sunt beneficiile vitaminei K?

Vitamina K este esentiala pentru procesul de coagulare a sangelui, permitand producerea anumitor factori ai acestei coaguli in ficat. De asemenea, este implicat in metabolismul osos .

Autor