Pentru ce se foloseste vitamina D?

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamina liposolubila. Prin definitie, poate fi considerat un hormon, deoarece – dupa activarea sa – este capabil sa isi exercite actiunile asupra organelor tinta precum oasele, intestinul si muschii.

Ea exista sub doua forme:

Vitamina D2 sau ergocalciferol, sintetizat de plante.

Publicitate

Vitamina D3 sau colecalciferol, produsa in piele sub efectul razelor ultraviolete (UV) si gasita si in anumite produse de origine animala.

Ce face vitamina D pentru noi?

Cunoastem de multa vreme rolurile clasice ale vitaminei D, dar in ultimele decenii, vitamina D a facut obiectul multor cercetari: ii descoperim beneficiile asupra muschilor, sistemului imunitar si diviziunii celulare, de exemplu… iar studiile asupra altor functii continua sa se dezvolte.

Rolul lui principal:

Functia principala a vitaminei  D este de a contribui la absorbtia calciului si fosforului in sange si de a garanta echilibrul acestora, care este legat de:

Ce face vitamina D in oase?

Aceasta este cea mai cunoscuta functie a vitaminei D. Contribuie la sanatatea oaselor in mai multe etape ale vietii:

Citeste si articolul :   Lucruri care se intampla corpului tau cand nu mai mananci zahar

La copii, vitamina D este esentiala pentru dezvoltarea si cresterea oaselor normale.

Apoi, pe tot parcursul existentei noastre, va fi necesar sa mentinem un cadru normal.

Ce face vitamina D pentru muschi?

Vitamina D contribuie la mentinerea functiilor musculare normale.

Ce face vitamina D pentru dinti?

Vitamina D ajuta la mentinerea dintilor normali la copii si, de asemenea, la adulti. De asemenea, participa la dezvoltarea si sanatatea oaselor, inclusiv a maxilarului, esentiala pentru mestecat.

Ce face vitamina D in sistemul imunitar?

Vitamina D contribuie la functionarea normala a sistemului de aparare, in special a copiilor si adolescentilor.

Publicitate

Unde se gaseste vitamina D si cum o sintetizeaza organismul?

Aceasta vitamina are o dubla origine: cea mai mare parte a vitaminei D este sintetizata prin expunerea la lumina soarelui si abia 25 pana la 30% din aportul nostru provine din alimente.

Vitamina D si soarele

Vitamina D este sintetizata in mod natural de corpul uman sub actiunea razelor solare. Acest proces este supus multor factori: anotimpul, incidenta razelor, ceata, utilizarea de protectie solara si imbracaminte de acoperire, grosimea si pigmentarea pielii etc.

Citeste si articolul :   Cum este bine sa mancam fructele : cu sau fara coaja?

Razele UVB sunt capabile sa patrunda in piele, unde exista pre-vitamina D (un precursor derivat din colesterol), o molecula capabila sa fie transformata in vitamina D3, substanta care este inca inactiva.

Pentru a fi activata, vitamina D3 este metabolizata in ficat si in final transformata de rinichi in forma sa activa (numita 1-25-OH-vitamina D3), care circula in organism si poate actiona asupra organelor tinta (oase, muschi, intestine). …).

Sursele de vitamina D2 (ergocalciferol) sunt doar de origine vegetala: licheni, drojdii si anumite ciuperci (bolete, chanterelles, ciuperci porcini si morlii).

Vitamina D3 (colecalciferol), forma sa cea mai biodisponibila, se gaseste in:

Peste gras: cod, hering, sardine, somon, macrou  si uleiuri de peste.

Galbenusul de ou.

Lapte integral, branzeturi si iaurturi, uneori si imbogatite cu vitamina D.

Unt si cateva margarine fortificate.

Carne de organe, in special ficatul.

Cereale si alte produse fortificate.

Dupa consumul de alimente care contin vitamina D, aceasta este absorbita in intestinul subtire. Odata ajuns in celulele intestinale, este preluat de o proteina care il aduce in sange si care il transporta apoi la ficat, unde este metabolizat, apoi este stocat sau transportat la rinichi pentru activare. In cele din urma, vitamina D activa este transportata catre organele tinta.

Citeste si articolul :   7 semne ca mananci prea mult zahar

Pentru a asigura un aport suficient de vitamina D prin alimentatie, este indicat sa se consume doua portii de peste pe saptamana (inclusiv un peste gras) si sa nu neglijeze consumul de produse lactate.

Publicitate

Autor