15 alimente care inlocuiesc carnea

1. Seitan

Numita hrana lui Buddha si facuta din 75% proteine din grau, 100 g din acest aliment asigura aportul zilnic necesar de proteine (75 grame). In plus, o sursa excelenta de calciu, este foarte saraca in carbohidrati si sodiu, deci ideala pentru a avea o alimentatie echilibrata . Este un inlocuitor perfect pentru pui sau curcan. Atentie insa, persoanele intolerante la gluten nu il vor putea folosi deoarece nu contine aproape nimic altceva.

2. Linte

Este cel mai puternic ingredient proteic dupa seitan, cu 26 g la 100 g produs . De asemenea, bogate in minerale (magneziu, fier) dar sarace in grasimi si sodiu, nu-ti pot creste nivelul de colesterol. Ca acompaniament sau integrate intr-un fel de mancare, ofera multe posibilitati in bucatarie.

Publicitate

3. Unt de arahide

Compus dintr-un sfert de proteine (25 g la 100 g produs ), este bogat si in magneziu, potasiu, fibre si vitamina B6 care sunt excelente pentru ficat. Dar atentie, este foarte caloric! Pentru gustari sanatoase, il puteti adauga intr-un smoothie sau il puteti intinde peste mere sau telina.

4. Seminte de canepa

Proteinele lor (23 de grame la 100 de grame produs ) au efect antiinflamator si au particularitatea de a fi usor digerate de organism. Le veti gasi in magazine  la rafturile bio sau pe internet. La un pret destul de mic, se servesc ca acompaniament la toate preparatele (supe, salate si smoothie-uri).

5. Fasole neagra

Cu 21 g de proteine la 100 g produs  si recomandat oricarei persoane cu diabet zaharat, organismul digera fasolea neagra treptat, lasandu-va sa va simtiti mai satul mult mai mult decat alte alimente.

Citeste si articolul :   Alimente care nu trebuie spalate inainte de utilizare

Perfect adaptata unei diete de reechilibrare alimentara sau unei diete de slabit (au un continut scazut de grasimi), fasolea neagra poate fi incorporata in orice fel de mancare .

6. Migdale

Ideale pentru o gustare sau micul dejun, migdalele contin multe fibre si, de asemenea, contin fier, calciu, magneziu si potasiu. Cu 21 g de proteine la 100 de grame produs , au insa un continut ridicat de grasimi, asa ca ar trebui consumate cu moderatie. Alege-le de preferinta organice si in batoane de migdale pure care nu vor avea adaos de sodiu sau uleiuri.

7. Seminte de floarea soarelui

Cu 21 de grame de proteine la 100 g produs , semintele de floarea soarelui furnizeaza magneziu (care ajuta la relaxare si somn ) si seleniu (ingredient anti-cancer), contribuind in acelasi timp la mentinerea nivelului de colesterol scazut. Ideale in salate, pot fi folosite si ca acompaniament sau servite  ca  si gustare perfecta intre doua mese.

8. Tempeh

Articolul continuă după reclame

Un aliment facut din boabe de soia fermentate si care contine 19 g de proteine la 100 g produs , tempeh scade nivelul de sodiu si colesterol. De asemenea, benefic pentru sistemul cardiovascular, are si proprietati puternice impotriva cancerului. In plus, este un inlocuitor excelent pentru carnea care se consuma in general ca topping pe o pizza sau burger, dar care poate fi consumata in diferite moduri.

Citeste si articolul :   7 beneficii ale otetului de mere

9. Quinoa

Cu 14 g de proteine la 100 g, quinoa  contine toti aminoacizii si nutrientii de care organismul are nevoie. De asemenea, bogat in minerale (in special potasiu) si fibre, are multe alte beneficii precum scaderea colesterolului si a nivelului de zahar din sange, avand un indice glicemic scazut si scaderea tensiunii arteriale. Quinoa este, in bucatarie, un inlocuitor perfect pentru paste sau orez si este si mai buna contributie decat acestea.

10. Oua

Cu 13 g de proteine la 100 g produs , echivalentul a 2 oua, sunt un aliment foarte simplu de gatit.

11. Branza de vaci

Branza de vaci este o branza proaspata facuta din lapte semi-degresat, degresat sau integral. Prin urmare, nu este potrivit pentru vegani. Recomandat de nutritionisti ca parte a programelor alimentare, de fapt nu este deloc caloric, oferind in acelasi timp proteine (11 g la 100 g).

Sursa importanta de minerale si vitamine, idealul ramane sa il asociem cu un fruct proaspat pentru a realiza un echilibru perfect intre carbohidrati si proteine. Atentie, insa, la nivelul sau ridicat de grasimi saturate, care impune consumul moderat.

12. Edamame

Preparat din boabe de soia imature de origine japoneza, edamame (cu 11 g de proteine la 100 g) contine substante nutritive si grasimi sanatoase.

13. Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este un inlocuitor perfect pentru smantana proaspata in retete si contine de 5 ori mai multe proteine decat smantana (10 g la 100 g) si putine grasimi. Este de doua ori mai mult decat un iaurt clasic! Cel mai bine este sa  il  alegeti organic, astfel incat sa nu contina hormoni sau medicamente care se gasesc uneori in laptele traditional. Prin urmare, in bucatarie inlocuieste smantana proaspata, dar este consumata si cu fructe si serveste ca acompaniament pentru preparatele mexicane.

Citeste si articolul :   Probleme cu rinichii: 5 semne care ar trebui sa te alerteze

14. Tofu

Mancare prin excelenta pentru vegetarieni care se gaseste in magazinele bio, tofu are totusi un continut scazut de proteine (8 g la 100 g) si, prin urmare, nu este cel mai potrivit inlocuitor pentru carne. Aportul sau proteic nu il compenseaza absolut pe cel al pestelui, al puiului sau al carnii de vita.

15. Hummus

Este un fel de mâncare făcut din năut și care conține suc de lămâie, ulei de măsline și cremă de susan. Prin urmare, hummusul beneficiaza de toate  acestor ingrediente, inclusiv de grasimi scazute, multi antioxidanti si calciu.

Trebuie sa stiti ca consumul de naut singur este de preferat deoarece contine 19g de proteine la 100g, in timp ce hummus contine doar 8g la 100g. In bucatarie, hummus-ul este perfect ca garnitura de salata sau cu orice leguma.

Publicitate

Autor