Vitaminele si rolul lor in sanatatea noastra

Vitaminele sunt substante organice ale caror roluri sunt esentiale pentru buna functionare a organismului nostru. Ele nu pot fi sintetizate direct de organismul nostru, deci un aport de vitamine este esential.

Exista doua tipuri de vitamine, vitamine liposolubile si vitamine solubile in apa. Un aport adecvat de vitamine poate preveni multe patologii. Vitaminele esentiale pentru a ne garanta sanatatea sunt vitaminele A, B, C, D, E si K.

VITAMINA A:Care sunt beneficiile ei?

Vitamina A este o vitamina liposolubila. Este stocata in principal in ficat. Rolul sau in sistemul imunitar si cresterea celulelor este esential. Contribuie la prevenirea multor infectii si la dezvoltarea corecta a oaselor si pielii. De asemenea, are un rol cheie in mecanismul vederii.

Publicitate

Pentru o femeie insarcinata, trebuie sa stiti ca luarea vitaminei A sub forma de supliment alimentar ajuta la prevenirea riscurilor asociate prematuritatii.

In alimentatie, vitamina A este prezenta sub forma libera (retinol) in alimentele de origine animala. Este prezent in special in branza, ficat, ulei de ficat de peste, oua, unt sau chiar lapte.

Aportul de vitamina A este posibil si prin consumul de produse bogate in provitamina A. Odata ajunsa in organism, provitamina A se transforma in vitamina A in functie de nevoile noastre. Alimentele bogate in provitamina A sunt de origine vegetala, inclusiv legume cu frunze de culoare verde inchis, morcovi, crucifere, mazare etc.

Necesarul zilnic de vitamina A al unui om variaza in jurul a 1 mg. Aceasta contributie depinde in principal de starea fiziologica si de varsta individului. Trebuie sa stiti ca o deficienta de vitamina A poate duce la orbire nocturna, afectiuni ale pielii, scaderea rezistentei la oboseala sau chiar la o exacerbare a nervozitatii. Aceasta deficienta este adesea legata de o tulburare a resorbtiei intestinale, de o tulburare a ficatului sau de un aport alimentar insuficient. In aceste cazuri se recomanda consumul unui supliment alimentar. Cu toate acestea, este necesar sa se respecte doza prescrisa.

Citeste si articolul :   Care sunt fibrele alimentare

VITAMINELE B: Ce trebuie sa stiti despre aceste vitamine?

Vitaminele complexului B se refera la toate cele 8 vitamine B. Sunt vitamine solubile in apa si, prin urmare, sunt usor de asimilat de catre organism. Fiecare dintre aceste vitamine are propriile sale actiuni in corpul nostru.

Vitamina B1 sau tiamina

Este esentiala pentru producerea de energie si pentru functionarea sistemului nervos. Corpul nostru are nevoie de 1,2 mg pe zi de vitamina B1.

Vitamina B2 sau riboflavina

Este esentiala pentru metabolismul proteinelor, carbohidratilor si lipidelor. Se recomanda o doza zilnica de 1,3 mg.

Vitamina B3 sau niacina

Participa la sinteza hormonilor sexuali.

Vitamina B5 sau acid pantotenic

Joaca un rol cheie in transmiterea nervoasa. Se recomanda un aport zilnic de 5 mg pe zi.

Vitamina B6 sau piridoxina, vitamina B9 sau acid folic si vitamina B12 sau cobalamina

Aceste vitamine contribuie la aceleasi efecte. Ele contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si nervos. De asemenea, sunt implicati in productia de globule rosii si in transportul oxigenului.

Vitamina B8 sau biotina

Este esentiala in diviziunea celulara. Se recomanda o doza de 30 mcg pe zi.

VITAMINA C: Rolul ei in corpul nostru

Citeste si articolul :   Cum sa te protejezi de boli

Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina solubila in apa. Este cel mai bine cunoscut pentru actiunea sa impotriva oboselii. De asemenea, aduce multe beneficii organismului nostru. Ajuta la combaterea infectiilor bacteriene si virale. De asemenea, are o actiune antioxidanta si joaca un rol important in metabolismul colesterolului. De asemenea, favorizeaza asimilarea fierului si eliminarea metalelor toxice precum plumbul.

Vitamina C este prezenta in mod natural in toate plantele, dar in cantitati diferite. Este prezenta in cantitati mari in fructe si legume, in special in kiwi, ardei, crucifere, portocale, lamai sau chiar capsuni. Pentru a avea o cantitate suficienta de vitamina C, este recomandat sa consumati cel putin 5 fructe si legume proaspete pe zi. Necesarul zilnic de vitamina C este de 500 mg.

Deficitul de vitamina C are un impact semnificativ asupra sanatatii. Boala cauzata de lipsa vitaminei C este scorbutul. Lipsa vitaminei C este legata in principal de o dieta constand doar din produse conservate. La sugari sau copii, aceasta deficienta este legata in principal de consumul exclusiv de lapte pasteurizat (vitamina C poate fi distrusa prin pasteurizare) si de faina fara suplimente de vitamine.

Utilizarea vitaminei C sub forma de supliment (tablet etc.) este indicata in cazul unei deficiente, dar si in caz de oboseala, surmenaj fizic si intelectual sau chiar in cazul unei infectii virale precum gripa,  dureri in gat si rinita.

VITAMINELE D, E SI K: O NEVOIE VITALA

Vitaminele D, E si K sunt vitamine solubile in grasimi. Sunt o nevoie vitala pentru buna functionare a corpului nostru. Vitamina D este esentiala in fixarea calciului. Este deci necesar pentru sanatatea dintilor si conditionarea oaselor. Vitamina E este un antioxidant puternic si joaca un rol major in cresterea celulelor. In ceea ce priveste vitamina K, este esentiala in procesul de coagulare a sangelui si mineralizare osoasa.

Citeste si articolul :   9 semne ale accidentului vascular cerebral(AVC) la femei pe care ar trebui sa le cunoasteti

Vitamina D

Producem putina vitamina D, dar poate fi furnizata si prin alimente. Vitamina D produsa de corpul nostru este activata de razele UV ale soarelui. Prin dieta, vitamina D este prezenta in principal in uleiurile vegetale, pestele gras si produsele lactate. Sunt disponibile si sub forma de fiole in farmacii. Pentru o persoana adulta, necesarul zilnic de vitamina D este de 10 micrograme. Totusi, aceasta contributie variaza in functie de expunerea la soare, de pigmentare si de varsta fiecarei persoane.

Vitamina E

Alimentele cele mai bogate in vitamina E sunt uleiurile comestibile si derivatii acestora. Cu un continut de 21 mg, uleiul de germeni de grau este cel mai bogat in vitamina E. Zilnic, este necesar un aport de 10 pana la 15 mg de vitamina E.

Vitamina K

Puteti gasi vitamina K in legumele verzi, inclusiv broccoli, kale, napi, spanac si anghinare. Sunt prezente si in ficatul de porc, oua si produse lactate. Fructele precum grepfrutul, bananele si rosiile il contin si ele. Este suficienta o cantitate de aproximativ 70 de micrograme de vitamina K pe zi.

Publicitate

Autor