Sapte alimente si bauturi pentru protejarea si repararea ficatului

Ficatul este un organ care ne protejeaza neobosit corpul de efectele substantelor nocive. Dar si ficatul in sine are nevoie de protectie. Acest lucru poate fi ajutat de o dieta sanatoasa si echilibrata, in care ar trebui sa existe mai putine alimente grase si alcool, dar mai multe alimente sanatoase pentru ficat. Iata cateva dintre ele.

Ovaz

Alimentele bogate in fibre, cum ar fi ovazul, pot imbunatati functia ficatului si pot preveni bolile hepatice. Prin urmare, merita sa includeti aceasta cereala in dieta de cel putin cateva ori pe saptamana, de exemplu, luand micul dejun cu fulgi de ovaz. Ne saturam bine si in acelasi timp este destul de scazut in calorii.

Brocoli

Aceasta leguma crucifera are multe beneficii, inclusiv sanatatea ficatului. Unele studii arata ca consumul regulat de broccoli previne dezvoltarea bolilor hepatice grase nealcoolice (NAFLD), precum si a carcinomului hepatocelular (cancer la ficat). Broccoli poate fi consumat proaspat, aburit, prajit, adaugat la salate sau folosit ca garnitura cu mancaruri din carne.

Citeste si articolul :   Leusteanul, un talisman al vietii si al sanatatii. Ce efecte benefice are acest condiment

Cafea

Daca iubesti cafeaua si te intalnesti in fiecare dimineata cu aceasta bautura aromata, atunci vei fi bucuros sa afli ca nu numai ca revigoreaza, dar reduce si riscul de a dezvolta boli hepatice . Consumul oricarui tip de cafea (cereale, macinata, instantanee etc. ) de 3-4 ori pe zi reduce probabilitatea ca o persoana sa dezvolte boli hepatice cronice cu 21%.

Publicitate

Ceai verde

Catechinele sunt antioxidanti puternici gasiti in ceaiul verde care reduc inflamatiile din organism si protejeaza impotriva mai multor forme de cancer, inclusiv cancerul hepatic. Cel mai bine este sa beti ceai natural cu frunze verzi, care trebuie preparat cateva minute. Pungile de ceai verde sau ceaiul cu gheata din sticle au un nivel mult mai scazut de antioxidanti.

Migdale

Migdalele contin cantitati mari de vitamina E (164% din valoarea zilnica a unui adult), o substanta importanta solubila in grasimi pentru ficat. De asemenea, aceasta nuca este buna pentru inima, vasele de sange si sistemul nervos. Prin urmare, o mana de migdale ca gustare este intotdeauna o idee grozava.

Citeste si articolul :   6 moduri minunate de a recicla cojile de oua

Spanac

Glutationul antioxidant din spanac ajuta la mentinerea functiei hepatice normale si il protejeaza de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, spanacul este bun pentru ochi, creier, inima si vasele de sange. Puteti manca aceasta leguma cu frunze sub orice forma.

Afine

Afinele contin substante nutritive numite polifenoli care protejeaza ficatul de dezvoltarea bolilor . In plus, afinele pot reduce nivelul colesterolului rau si pot sprijini sanatatea microflorei intestinale. Prunele, maslinele si ciocolata neagra sunt, de asemenea, bogate in polifenoli.

Publicitate

Publicitate

Autor