Uleiul de avocado si beneficiile sale

Avocado este unul dintre cele mai populare alimente. Uleiul obtinut din avocado este o adevarata minune pentru sanatate.
Efectul uleiului de avocado este pur si simplu incredibil: scade tensiunea arteriala si dezechilibreaza nivelul colesterolului, previne diabetul si ajuta la prevenirea obezitatii.
Uleiul de avocado face toate acestea fara efecte secundare, fara substante chimice – si cu doar doua linguri pe zi! Aceste doua linguri, luate in mod consecvent, sunt suficiente pentru a prelungi viata timp de cinci pana la zece ani – potrivit unui studiu recent al Universitatii iraniene din Mashhad. Dar este cu adevarat grav? Cum o face uleiul de avocado? Ce ar trebui luat in considerare atunci cand il cumperi?
Uleiul contine acid alfa-linolenic, care scade tensiunea arteriala. Acizii grasi, cum ar fi acidul linoleic, intaresc inima si intregul sistem circulator. Impreuna cu acidul sau oleic, uleiul de avocado regleaza nivelul colesterolului. Este esential sa scada nivelul de colesterol LDL (colesterolul rau), fara a scadea insa  HDL-ul (colesterolul bun). Aceasta favorizeaza o concentratie totala echilibrata in sange.  Consumul zilnic de ulei de avocado protejeaza inima si vasele de sange si poate prelungi efectiv viata.
Proportia ridicata de acizi grasi omega-3 este deosebit de importanta pentru efectul pozitiv- ei sustin sanatatea arterelor. De asemenea, normalizeaza ritmul cardiac. Acidul linoleic ajuta, de asemenea, muschiul inimii sa-si revina mai repede dupa efort.
Cateva avantaje fata de alte uleiuri vegetale ar fi acelea ca spre deosebire de uleiul de cocos, uleiul de avocado nu contine acid miristic, ceea ce creste nivelul LDL. Iar in comparatie cu uleiul de masline, argan sau rapita, ofera mai multe vitamine – inclusiv vitamina D pentru oasele tari si sistemul imunitar.
Efectele uleiului de avocado sunt insa mult mai extinse:
Protectia ochilor
Proportia ridicata de vopsea a luteinei din plante in uleiul de avocado, care se gaseste si in ochiul uman, protejeaza impotriva cataractei si a degenerescentei oculare legate de varsta. Ochiul trebuie alimentat cu luteina prin alimente, deoarece nu o poate produce singur.
Risc mai mic de cancer
Studiile recente sugereaza ca antioxidantii, in special vitamina E, din uleiul de avocado au un efect pozitiv asupra tumorilor. Antioxidantii sunt considerati ca eliminatori de radicali liberi care protejeaza celulele de stresul oxidativ si astfel previn cancerul.
Previne psoriazisul
Uleiul bogat in vitamina B12 imbunatatește psoriazisul inflamator dupa o utilizare de 12 saptamani. Deoarece nu exista aproape niciun efect secundar, uleiul de avocado este potrivit pentru terapia pe termen lung.
Mai puține dureri articulare
Cea mai frecventa forma de inflamatie articulara, artrita, se imbunatateste odata cu uleiul vegetal. De asemenea, amortizeaza cartilajul deteriorat la genunchi si solduri, astfel atacurile  de reumatism vor fi mai rare.
Previne leziunile hepatice
Studiile efectuate de Universitatea Mexicana din Veracruz arata ca uleiul de avocado protejeaza ficatul de daunele cauzate de un aport prea mare de zahar, astfel diminueaza riscul unui ficat gras.
Poti recunoaste uleiul bun de avocado dupa culoarea sa galben-verzuie si prin mirosul si gustul de nuci. De asemenea, ar trebui sa fie intotdeauna depozitat intr-o sticla intunecata, astfel incat substantele vitale sa nu se descompuna.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.