5 tipuri de alimente pentru cresterea hemoglobinei

Hemoglobina din organism este responsabila pentru transportul moleculelor de oxigen si saturarea fiecarui organ cu acesta, ceea ce este extrem de important. Scaderea acestuia este asociata cu infometarea de oxigen, o scadere a nivelului de globule rosii din sange si anemie, oboseala si sanatate precara.

Potrivit expertilor, utilizarea anumitor tipuri de alimente este o modalitate destul de eficienta de a creste nivelul hemoglobinei din sange, cu conditia ca scaderea acesteia sa nu fie critica si sa nu necesite terapie medicamentoasa stricta. Ce alimente ar trebui incluse in dieta pentru a creste hemoglobina?

Tipul unu: alimente proteice. Printre produsele proteice pentru cresterea hemoglobinei, expertii disting diferite tipuri de carne. Oamenii de stiinta noteaza ca,  carnea furnizeaza organismului vitamina B12, care afecteaza formarea globulelor rosii care contin hemoglobina.

Deci, carne: miel, vita, vitel, organe (ficat de vita si porc), carne de iepure, curcan.

Publicitate

Leguminoase: Nautul, lintea si diferitele tipuri de fasole (in special fasolea neagra) sunt bogate in fier.

Citeste si articolul :   9 alimente care previn boala ficatului gras

Peste: Soiurile grase precum somonul sau sardinele sunt cele mai benefice.

Publicitate

Tipul doi: legume si fructe. Printre legumele pentru cresterea hemoglobinei, in frunte se afla sfecla rosie, disponibila in magazine tot timpul anului. De asemenea, expertii sfatuiesc sa gateasca si sa consume salata de morcovi si smantana.

In plus, utilizarea de pepeni ,  piersici, mere, rodii si aronia neagra contribuie la cresterea nivelului de hemoglobina.

Tipul trei: cereale. Pentru a creste nivelul de hemoglobina acasa, expertii recomanda alegerea urmatoarelor tipuri de cereale: hrisca, crupe de orz, fulgi de ovaz.

Tip patru: ciocolata. Boabele de cacao sunt bogate in fier, iar ciocolata neagra de inalta calitate creste efectiv hemoglobina.

Tipul cinci: nuci si seminte. Consumul a 4 nuci pe zi va ajuta la mentinerea hemoglobinei normale si, in acelasi timp, va servi ca prevenirea bolilor de inima. De asemenea, pentru a imbunatati indicele de hemoglobina, puteti prepara un amestec de miere cu  nuca – este util sa il folositi in cantitate de doar o lingura pe zi.

Citeste si articolul :   Nu ignora: Sapte semne ca mananci prea multa sare

In ceea ce priveste semintele, semintele de dovleac, susan si floarea soarelui sunt perfecte pentru cresterea nivelului de hemoglobina acasa – sunt usor absorbite de organism si sunt saturate cu fier.

Medicii reamintesc: continutul normal de hemoglobina din sangele uman este considerat a fi de 130-160 g/l pentru barbati, 120-150 g/l pentru femei.

Publicitate

Autor