Cinci beneficii ale ciupercilor despre care s-ar putea sa nu stiti

Exista mii de tipuri de ciuperci in lume, dintre care multe pot fi folosite pentru prepararea diferitelor feluri de mancare: supe, risottos, gustari etc. Aceste uimitoare organisme eucariote, care combina caracteristicile atat ale plantelor, cat si ale animalelor, vin intr-o varietate de forme, culori si dimensiuni, dar intr-un singur lucru sunt similare: ciupercile nu sunt doar delicioase, ci si sanatoase.

Ciupercile contin multi nutrienti

Ciupercile sunt bogate in substante nutritive esentiale pentru organism.

-Fibrele (atat solubile, cat si insolubile) imbunatatesc digestia, ajuta la normalizarea greutatii si la stabilizarea nivelului de glucoza din sange.

-Potasiul mentine echilibrul apa-sare din corpul nostru. In ciuperci exista in special mult potasiu.

Publicitate

-Seleniul imbunatateste functionarea glandei tiroide si intareste sistemul imunitar.

-Vitamina D intareste sistemul imunitar, imbunatateste starea de spirit si ajuta organismul sa absoarba calciu si fosfor. Doar acele ciuperci care cresc sub influenta razelor ultraviolete contin o cantitate mare de vitamina D.

Citeste si articolul :   Sfaturile pretioase ale medicului Musta. Cum eviti contaminarea prin haine sau pantofi si de ce sunt manusile o mare capcana

-Ergotionina antioxidanta incetineste procesul de imbatranire si reduce riscul de a dezvolta anumite boli legate de varsta, cum ar fi boala Parkinson.

-In plus, unele tipuri de ciuperci sunt bogate in fier, iod, zinc, vitamine A si B.

Imbunatateste digestia

Datorita continutului ridicat de fibre solubile si insolubile, ciupercile sunt bune pentru imbunatatirea digestiei, ajutand alimentele sa treaca mai repede si mai usor prin tractul digestiv. Dar, ca si in cazul oricaror alimente bogate in fibre, este important sa stim cand sa va opriti cu ciupercile. Fibrele dietetice excesive pot duce la deshidratare si flatulenta. De asemenea, nu mancati ciuperci in timpul exacerbarii bolilor gastro-intestinale.

Normalizati nivelul zaharului din sange

Anumite tipuri de ciuperci,   scad colesterolul rau  si ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet sau pentru cei cu risc crescut de a dezvolta boala. Ciupercile de stridii sunt una dintre cele mai accesibile ciuperci: sunt ieftine si pot fi cumparate in orice moment al anului in majoritatea supermarketurilor alimentare.

Citeste si articolul :   Ce trebuie sa stii despre vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca

Ajuta la controlul greutatii

Ciupercile sunt sarace in calorii si sarace in grasimi, dar bogate in carbohidrati lenti, proteine si apa. Datorita acestei compozitii, ciupercile ajuta la controlul greutatii, deoarece acestea satura si umple bine stomacul, dar in acelasi timp contin o cantitate mica de calorii. De asemenea, ciupercile, in special portobello (ciupercile mari), au o consistenta oarecum similara carnii, deci sunt un produs nutritiv excelent pentru cei care renunta temporar sau permanent la alimentele de origine animala.

Reduceti riscul de a dezvolta cancer

Polizaharida beta-glucanica continuta in ciuperci are proprietati anticanceroase si imunostimulante (mai ales aceasta substanta se afla in ciupercile de stridii si ciupercile shiitake). Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de oamenii de stiinta coreeni de la Centrul National al Cancerului. Cercetatorii nu cred ca ciupercile sunt un panaceu, dar sunt increzatori ca ar trebui adaugate la liniile directoare dietetice pentru a preveni cancerul de san, cancerul colorectal si cancerul de stomac.

Autor