Beneficiile pentru sanatate ale rosiilor

Rosiile sunt fructele plantei Solanum lycopérsicum si exista multe soiuri care variaza ca marime, culoare si gust. Dar compozitia lor este aproximativ aceeasi. Rosiile sunt bogate in vitamina A si vitamina K, precum si cantitati semnificative de vitamine B, acid folic si tiamina. O rosie asigura aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Rosiile sunt, de asemenea, o sursa buna de fier, potasiu, mangan, magneziu, fosfor si cupru. Deosebit de importanta este prezenta unui numar de compusi organici in compozitia rosiilor, de exemplu, licopenul, un pigment responsabil pentru culoarea stralucitoare a acestor fructe.

Licopenul carotenoid este un antioxidant puternic care poate preveni deteriorarea sistemelor organismului de catre radicalii liberi. Licopenul opreste oxidarea lipidelor din serul sanguin, protejand astfel impotriva bolilor cardiovasculare. Consumul regulat de rosii sau suc de rosii poate scadea nivelul colesterolului „rau” si al trigliceridelor din sange. Ei sunt principalii vinovati ai bolilor cardiovasculare.

Au fost multi ani de cercetare cu privire la efectul licopenului asupra sanatatii barbatilor . S-a dovedit ca aceasta substanta poate reduce riscul de a dezvolta adenom de prostata si cancer de prostata.

Utila pentru inima face din rosii o combinatie de fier, potasiu si vitamina K , care ajuta la mentinerea circulatiei normale a sangelui, la normalizarea tensiunii arteriale si a calitatii. Potasiul este capabil sa reduca tensiunea in vasele de sange si artere, crescand astfel circulatia sangelui si reducand volumul de munca al inimii. Vitamina K, printre altele, este necesara pentru coagularea sangelui si controlul sangerarii.

Publicitate

Vitamina A , prezenta in cantitati mari in rosii, poate ajuta la imbunatatirea vederii si la prevenirea orbirii nocturne. Problemele de vedere pot aparea, printre altele, din cauza efectelor negative ale radicalilor liberi, dar vitamina A va face fata acestui lucru – fiind un antioxidant puternic , va salva celulele de la distrugere.

Rosiile sunt, de asemenea, esentiale pentru sanatatea intestinala , deoarece contin multe fibre . Ele pot mentine sistemul digestiv sanatos, pot stimula miscarile peristaltice ale muschilor digestivi netezi si pot elibera sucuri gastrice si digestive. Imbunatateste sanatatea digestiva generala si protejeaza impotriva problemelor de sanatate.

Citeste si articolul :   Cafeaua este excelenta pentru sanatatea ta: 5 motive dovedite stiintific pentru a bea cafea

Rosiile pot ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, oaselor, parului si pielii . Aplicarea locala a sucului de rosii este cunoscuta pentru a trata arsurile solare severe. Consumul zilnic de rosii poate proteja pielea de razele UV daunatoare si poate produce un efect de intinerire prin stimularea productiei de colagen.

Publicitate

Autor