Ce sa facem cand avem un atac de panica

Un atac de panica este un sentiment de anxietate brusca si intensa. Atacurile de panica pot avea, de asemenea, simptome fizice, inclusiv tremuraturi, senzatie de dezorientare, greata, batai rapide, neregulate ale inimii, gura uscata, respiratie, transpiratie si ameteli. Simptomele unui atac de panica nu sunt periculoase, dar pot fi foarte inspaimantatoare. Ele va pot face sa va simtiti ca si cum ati avea un atac de cord sau ca va veti prabusi sau chiar muri.

Majoritatea atacurilor de panica dureaza undeva de la cinci minute pana la jumatate de ora.

Atacurile de panica sunt relativ frecvente, aproximativ 13% dintre oameni vor experimenta unul in viata lor.

Nu poti prezice intotdeauna cand va aparea un atac de panica, dar elaborarea unui plan cu privire la ceea ce trebuie facut atunci cand se produce poate ajuta o persoana sa se simta mai controlata si sa faciliteze gestionarea atacurilor de panica.

Publicitate

Iata cateva modalitati de a opri un atac de panica, impreuna cu cateva metode generale pentru reducerea anxietatii.

1. Aminteste-ti ca va trece

Citeste si articolul :   11 beneficii pentru sanatate ale cepei

In timpul unui atac de panica, te poate ajuta sa-ti amintesti ca aceste sentimente vor trece si nu vor provoca vatamari fizice, oricat de infricosator ar fi in acel moment. Inceraca sa recunosti ca aceasta este o scurta perioda de anxietate concentrata si ca se va termina in curand. Atacurile de panica tind sa atinga punctul lor cel mai intens in decurs de 10 minute de la debut, iar apoi simptomele vor incepe sa dispara.

2. Respira adanc

Respiratia profunda poate ajuta la controlul unui atac de panica. Atacurile de panica pot provoca o respiratie rapida, iar strangerea pieptului poate face ca respiratiile sa fie mai putin profunde. Acest tip de respiratie poate agrava sentimentele de anxietate si tensiune. In schimb, incerca sa respiri incet si profund, concentrandu-te pe fiecare respiratie. Respira adanc din abdomen, umpland plamanii incet si constant, in timp ce numeri pana la 4 atat pentru inspiratie, cat si pentru expiratie.

3. Gandeste-te la altceva

Multe lucruri iti pot trece prin minte in timpul unui atac de panica, adesea ganduri foarte negative, de exemplu gandindu-te la dezastru sau la moarte. In loc sa va concentrati asupra acestora, incercati sa va concentrati pe altceva, cum ar fi sa priviti o floare sau o imagine sau ceva care va intereseaza sau va reconforteaza.

Citeste si articolul :   7 sfaturi pentru o casa racoroasa fara aer conditionat

Alternativ, puteti incerca vizualizarea creativa. Pentru a face acest lucru, ganditi-va la un loc sau situatie care va face sa va simtiti relaxat sau confortabil. Odata ce ai imaginea in minte, concentreaza-ti atentia asupra ei si aceasta ar trebui sa te distraga de la panica, care ar trebui sa te ajute sa iti usurezi simptomele.

4. Miroase niste lavanda

Un parfum linistitor poate ajuta la ameliorarea anxietatii prin atingerea simturilor, ajutand persoana sa ramana calma si oferindu-i ceva pe care sa se concentreze. Lavanda este un remediu traditional cunoscut pentru faptul ca aduce un sentiment de relaxare. Multe studii arata ca lavanda poate ajuta la ameliorarea anxietatii. Incercati sa tineti uleiul sub nas si sa inhalati usor sau sa tamponati putin pe o batista pentru a mirosi. Acest ulei este disponibil pe scara larga online sau in magazine. Daca persoanei respectiva nu-i place mirosul de lavanda, ar putea incerca sa o inlocuiasca cu un alt ulei esential pe care il prefera, cum ar fi portocala bergamota, musetelul sau lamaia.

Citeste si articolul :   10 plante care alunga energia negativa din casa ta

5. Plimbati-va sau faceti un exercitiu usor

Mersul pe jos poate inlatura o persoana dintr-un mediu stresant, iar ritmul mersului poate ajuta, de asemenea, sa-si regleze respiratia. Mersul sau exercitiile elibereaza hormoni numiti endorfine care relaxeaza corpul si imbunatatesc starea de spirit. Practicarea regulata a exercitiilor poate ajuta la reducerea anxietatii in timp, ceea ce poate duce la o reducere a numarului sau a severitatii atacurilor de panica.

Desigur, toata lumea este diferita si ceea ce functioneaza pentru o persoana ar putea sa nu functioneze pentru tine.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.