La ce ne ajuta vitamina D: care este pericolul deficientei sale

Corpul uman produce vitamina D ca raspuns la expunerea la soare. O persoana isi poate creste, de asemenea, aportul de vitamina D prin anumite alimente sau suplimente.

De ce ar trebui sa luati vitamina D? Vitamina D este esentiala pentru mentinerea oaselor si a dintilor sanatosi. De asemenea, joaca multe alte roluri importante in organism, inclusiv reglarea inflamatiei si a functiei imunitare.

In ciuda numelui sau, vitamina D nu este o vitamina, ci un hormon sau prohormon.

Vitamina D pentru adulti si rolul ei in corpul uman

Vitamina D joaca un rol important in multe functii ale corpului.

Publicitate

Oase sanatoase

Vitamina D promoveaza absorbtia calciului in intestine si ajuta la mentinerea nivelurilor adecvate de calciu si fosfor in sange, care este esential pentru mineralizarea oaselor sanatoase.

Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism. In mod similar, la adulti, deficienta de vitamina D se manifesta ca osteomalacie sau inmuierea oaselor. Osteomalacia duce la scaderea densitatii osoase si slabiciune musculara.

Deficitul de vitamina D pe termen lung se poate prezenta si cu osteoporoza.

Functie imunitara

Aportul adecvat de vitamina D poate sustine o buna functie imunitara si poate reduce riscul de boli autoimune.

Citeste si articolul :   Va poate ajuta magneziul sa slabiti?

Cercetatorii  sugereaza ca vitamina D joaca un rol important in functia imunitara. Ei cred ca ar putea exista o legatura intre deficienta de vitamina D pe termen lung si dezvoltarea unor afectiuni autoimune, cum ar fi diabetul, astmul si artrita reumatoida, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceasta legatura.

Desi organismul poate produce vitamina D, unii oameni sunt mai expusi unui risc de deficienta decat altii. Factorii care pot afecta acest lucru includ:

Culoarea pielii: Pigmentarea pielii reduce capacitatea organismului de a absorbi razele ultraviolete B (UVB) de la soare. Absorbtia luminii solare este necesara pentru ca pielea sa produca vitamina D.

Lipsa expunerii la soare: persoanele care traiesc in latitudini nordice sau in zone cu niveluri ridicate de poluare, lucreaza in ture de noapte sau stau acasa ar trebui sa urmareasca sa obtina vitamina D din surse alimentare ori de cate ori este posibil.

Alaptarea: Academia Americana de Pediatrie recomanda ca toti sugarii alaptati sa primeasca pe gura 400 de unitati internationale de vitamina D pe zi.

Persoanele in varsta: capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D scade odata cu varsta. De asemenea, persoanele in varsta pot petrece mai mult timp in interior.

Citeste si articolul :   Cele mai bune alimente antivirale si imunostimulatoare

Cei cu afectiuni care limiteaza absorbtia grasimilor: Vitamina D este solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca aportul depinde daca intestinul absoarbe grasimile din dieta. Conditiile care limiteaza absorbtia grasimilor pot reduce aportul alimentar de vitamina D.

Persoanele obeze: Nivelurile ridicate de grasime corporala pot limita capacitatea organismului de a absorbi vitamina D din piele.

Persoane dupa un bypass gastric: Aceasta interventie chirurgicala ocoleste partea superioara a intestinului care absoarbe cantitati mari de vitamina D. Acest bypass poate cauza deficienta de vitamina D.

Cum sa intelegeti ca organismul nu are suficienta vitamina D

Majoritatea persoanelor cu deficit de vitamina D nu au simptome. Cu toate acestea, deficienta cronica poate provoca hipocalcemie, boala de deficit de calciu si hiperparatiroidism, unde glandele paratiroide creeaza un dezechilibru hormonal care creste nivelul de calciu din sange.

Aceste afectiuni pot duce la simptome secundare, inclusiv:

-fragilitate osoasa, in special la varstnici

-osteoporoza

-dureri osoase

-oboseala

-zvacniri musculare

-slabiciune musculara

– dureri musculare

Citeste si articolul :   4 vitamine si minerale de consumat in timpul iernii

-artralgie sau rigiditate articulara

Daca deficienta de vitamina D continua pentru o lunga perioada de timp, poate duce la complicatii precum:

-boli cardiovasculare

-probleme autoimune

-boli neurologice

-infectii

-complicatii ale sarcinii

-anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, de prostata si de colon

Amintiti-va ca deseori parintii doresc sa-si ajute copiii sa „se faca mai bine” si sa cumpere vitamine pentru copiii lor din farmacii, fara sa se gandeasca daca acest lucru este cu adevarat necesar.

Intr-adevar, exista cazuri in care un copil are nevoie de vitamine, dar cel mai adesea, copiii mananca o dieta echilibrata si obtin toate vitaminele necesare si oligoelemente utile din alimente.

– Sub rezerva unei diete complete, variate, sanatoase, un copil este probabil sa primeasca toate vitaminele si mineralele necesare. In plus, o doza crescuta de vitamine fara prescriptie medicala poate provoca simptome neplacute si tulburari metabolice, spun medicii.

Publicitate

Autor