Nutritie pentru toate varstele, ce este si cand este bine pentru organism

Care este dieta ideala pentru varstele de 30, 40, 50 și 60 de ani? Este una din intrebarile pe care fiecare dintre noi si le adreseaza la momentul fiecarei varste. Este important sa mancam  corect mult mai devreme, adica inainte de a ajunge la anumita varsta si a  ne dorim sa ne schimbam dieta si a adopta un stil de viata sanatos. Anumite alimente pot sustine corpul pe masura ce imbatraneste si ne pot mentine sanatosi mult timp.

Inca din anii 30, anumite alimente care sunt consumate in mod regulat pot asigura ca organismul primeste exact ceea ce are nevoie. Dar cum arata dieta corecta pentru fiecare varsta? Ce alimente sunt deosebit de importante pentru fiecare perioada a varstelor de  30, 40, 50 sau 60? La ce ingrediente ar trebui sa fim atenti cand le consumam?

Practic, este important, sa mancam sanatos in general. Varsta nu joaca un rol la inceput, dar cu cat incepem mai devreme, cu atat mai usor ne va fi mai tarziu sa ne schimbam dieta si sa renuntam la mancarea nesanatoasa.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru a scapa de o durere de cap

Dar exista si cateva alimente specifice care sunt deosebit de bune pentru noi in diferitele decenii ale vietii noastre si care sustin corpul in mod corespunzator in acest timp. Prin urmare, aici exista planuri de nutritie mici, dar cu o deosebita importanta.

Publicitate

Nu tuturor le plac alimentele sugerate, unii insa ar putea sa nu le tolereze deloc sau din diverse motive nu vor sa le foloseasca. Modificarile fundamentale ale dietei ar trebui sa fie insotite si de un medic specialist, cel putin la inceput.

Pentru o femeie de 30 de ani, studiile arata ca fiecare a treia femeie trebuie acum sa combine in viata de zi cu zi,  copii, familia si un loc de munca.

Incepi ziua cu fulgi de ovaz bogate in magneziu, seminte de dovleac si fructe de kiwi.

De doua  pana la trei ori pe saptamana  peste de mare bogat in grasimi, cum ar fi somonul sau macroul. Acizii grasi omega-3 din pesti imbunatatesc activitatea creierului. Pentru persoanele vegetariene exista o alta solutie cum ar fi consumul de ulei de in care este extrem de bogat in omega-3.

Legumele rosii si violet precum cartofii dulci, varza rosie si fructele de psdure ofera antioxidanti pentru protectia celulelor si previn pielea stresata de  cosuri. Astfel de legume sau fructe ar trebui consumate de cel putin 5 ori pe zi.

Citeste si articolul :   9 alimente care iti detoxifica in mod natural corpul

Dupa varsta de 40 de ani, metabolismul uman arde cu 500 de calorii mai putin.

Imbunatatesteti echilibrul hormonal cu fitoestrogeni, precum, o mana de caise uscate, curmale, prune, miez de susan, seminte de in in fiecare zi.

Prazul, ceapa și usturoiul protejeaza impotriva uzurii cartilajului (osteoartrita), la fel ca si uleiurile de mustar din ridichi, astfel se pot consuma de 5 ori pe zi in cantitati mici.

Ceaiul de maces sau 3 varfuri de pudra de curcuma vor opri inflamatia si durerea articulatiilor.

Nutritia la varsta de la 50 de ani este importanta in primul rand pentru protejarea vaselor, sanguine. Acum riscul cardiac creste deoarece protectia vasculara scade in timpul menopauzei.

Bucurate de 5 pana la 7 portii mici pe zi, de fasole, naut si struguri . Acidul folic, vitaminele A, C, E protejeaza impotriva depunerilor din vasele de sange. Deoarece cataracta se dezvolta adesea acum, ochii au nevoie de pigmentul luteina, care asigura o protectie puternica a celulelor, astfel consumul de  5 portii pe saptamana de varza, spanac, ardei gras galben, iti vor imbunatati vederea.

Citeste si articolul :   Cum sa cresteti nivelul de serotonina: hormonul bucuriei si fericirii

La varsat de 60 de ani, dieta ar trebui sa fie una bazata pe intarirea oaselor. Deoarece vitamina B12 incepe sa lipseasca din ce in ce mai mult, organismul produce mai multa homocisteina, care dauneaza inimii, creierului si oaselor, arata studiile expertilor.

Astfel alimentele bogate in  calciu pot ajuta la  prevenirea osteoporozei. Mananca in fiecare zi varza, spanac,  broccoli si cate 20 g de migdale zilnic.

O alimentatie sanatoasa pe intreg parcursul vietii, ne va proteja cu siguranta la o varsta inaintata si va oferi organismului nostru toata protectia de care acesta are nevoie.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.