Valoarea proteinelor pentru corpul uman

Pentru ca corpul uman sa functioneze armonios, este necesar sa ii asiguram o nutritie adecvata. Si asta inseamna un echilibru de proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si microelemente. In acest lant, prioritatea poate fi pe buna dreptate proteinei ca element de constructie si restaurare.

Aceasta substanta este implicata in constructia celulelor, tesuturilor, organelor. De asemenea, formarea enzimelor, a majoritatii hormonilor, a hemoglobinei si a compusilor care indeplinesc cele mai importante functii in organism, nu au loc fara participarea proteinelor.

Printre detinatorii de record pentru continutul de proteine se numara alimente precum branzeturi, nuci, branza de vaci cu continut scazut de grasimi, fasole,  si carne de pui, mazare, peste. Este foarte important sa obtineti cantitatea necesara de proteine zilnic, in medie de 120 de grame. Cantitatea variaza in functie de tipul de activitate umana, astfel incat, cu stresul fizic si mental, rata poate fi crescuta.

Proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi activi, dintre care 8 din organism nu pot fi produsi independent si sunt obtinuti doar cu alimente. Pentru functionarea normala a tuturor sistemelor corpului, este necesar aportul atat de proteine animale, cat si vegetale. Proteinele animale sunt mai echilibrate si sustin digestia normala si absorbtia nutrientilor.

Citeste si articolul :   Aceste alimente sunt bune dupa nastere - impotriva depresiei si pentru o digestie mai buna

Lipsa de proteine afecteaza negativ starea generala de sanatate: echilibrul hormonilor din organism si activitatea sistemelor enzimatice sunt perturbate. Daca incalcarea este permanenta, apare o criza pentru corp. El incearca sa foloseasca resursele neutilizate si este pur si simplu epuizat. Cu o lipsa de proteine, exista o scadere a greutatii corporale, inhibarea glandei tiroide, slabiciune musculara, o scadere generala a poftei de mancare, activitate mentala, disfunctionalitate a tuturor organelor, in special a ficatului, deteriorarea sistemelor endocrine si hematopoietice.

Este important sa se introduca un astfel de concept ca echilibrul azotului. Este diferenta dintre cantitatea de azot preluata din alimente si cantitatea excretata din metabolismul final. Balanta de azot sau balanta de azot pozitiva pot fi considerate ideale, atunci cand cantitatea de azot intrata depaseste cantitatea de azot descompus. In acelasi timp, excesul de proteine din organism nu ar trebui, de asemenea, sa fie prezent. Deci, atunci cand norma este depasita, procesele putrefactive apar in intestine, activitatea rinichilor si a ficatului este supusa unui stres suplimentar. Toate acestea duc la eliberarea de toxine in sange, care afecteaza negativ intreaga functionare a corpului.

Citeste si articolul :   De ce avem nevoie de vitamina B1

In concluzie, se poate observa ca pentru activitatea calitativa a organismului este important sa se echilibreze cantitatea de proteine, grasimi si carbohidrati care intra. Cantitatea in raport de masa poate fi exprimata ca 1: 1: 4. Acest raport va va permite sa mentineti un echilibru important de substante furnizate cu alimente, sa imbunatatiti calitatea muncii organismului, ceea ce inseamna ca va va oferi o sanatate buna.