9 motive pentru a manca sparanghel

Aceasta leguma mica, verde deschis, este plina de vitamine si minerale care sunt bune pentru sanatatea ta: vitaminele A, C, E, K si B6, precum si folatul, fierul, cuprul, calciu, proteine si fibre.

Sparanghelul este un supliment alimentar excelent

Pe langa faptul ca are un continut scazut de grasimi si calorii (32 de calorii pe ceasca), sparanghelul contine si o multime de fibre solubile si insolubile, facandu-l un aliment optim pentru pierderea in greutate. Deoarece corpul nostru digera incet fibrele, sparanghelul va va face sa va simtiti plin intre mese.

Pentru a maximiza proprietatile benefice ale fibrelor, sparanghelul ar trebui consumat cu oua fierte. Combinatia de sparanghel bogat in fibre si proteine va va face sa va simtiti plin de mult timp.

Sparanghelul ajuta la problemele tractului urinar

Sparanghelul contine niveluri ridicate de aminoacizi asparagina, ceea ce il face un diuretic natural. Cu alte cuvinte, consumul de mult sparanghel poate curata excesul de apa si sare din organism, ceea ce previne la randul sau infectii ale tractului urinar.

Sparanghelul este bogat in antioxidanti

Sparanghelul,  este plin de antociani, care dau fructelor si legumelor nuantele lor rosii si violete si au, de asemenea, proprietati antioxidante care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi nocivi.

Gatitul de sparanghel poate provoca eliberarea in apa a unor vitamine.

Sparanghelul contine vitamina E.

Sparanghelul contine si vitamina E, un alt antioxidant important. Aceasta vitamina ajuta la intarirea sistemului imunitar si protejeaza celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi. Pentru a spori acest efect, prajeste sparanghelul cu putin ulei de masline.

Corpul nostru absoarbe mai bine vitamina E, daca adaugati grasime, atunci cand gatiti sparanghel cu ulei de masline, obtineti grasimi sanatoase si vitamina E.

Publicitate

Sparanghelul ajuta la mahmureala

Daca doriti un mic dejun gras dimineata dupa ce ati baut prea multe bauturi noaptea trecuta, incercati cel putin partial sa inlocuiti un mic dejun pe baza de sparanghel. Un studiu publicat in revista Food Science privind celulele cultivate in laborator a constatat ca mineralele si aminoacizii din extractul de sparanghel pot ajuta la ameliorarea mahmurelii si la protejarea celulelor hepatice de toxinele din alcool.

Citeste si articolul :   Cinci mituri si fapte despre vitamina C

Sparanghelul previne balonarea

Cand vine vorba de balonare, sparanghelul are o serie de beneficii pentru sanatate care va ajuta sa il combateti. Sparanghelul ajuta la imbunatatirea digestiei generale (un alt beneficiu al tuturor fibrelor solubile si insolubile!). Si datorita prebioticelor – carbohidrati care sunt nedigerabili si ajuta la mentinerea unui echilibru de bacterii benefice – sparanghelul ajuta si la reducerea gazelor din organism.

Mai mult, ca diuretic, sparanghelul ajuta la spalarea excesului de apa din corp, ceea ce poate ajuta la reducerea balonarii.

Sparanghelul este o sursa bogata de folat

Patru tulpini de sparanghel contin 22% din aportul zilnic recomandat de folat.

Acidul folic este important pentru femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate, deoarece poate proteja organismul de un defect al tubului neural.

Sparanghelul contine vitamina K.

Alaturi de alte legume cu frunze verzi, sparanghelul este o sursa bogata de vitamina K. Vitamina K este importanta pentru coagulare (care ajuta corpul sa opreasca sangerarea dupa o taietura), precum si pentru sanatatea oaselor.

Citeste si articolul :   Scortisoara si miere: un remediu puternic pe care nici medicii nu-l pot explica

Sparanghelul te  inveseleste

Sparanghelul este bogat in folat, o vitamina B care va poate ridica starea de spirit si va poate ajuta sa preveniti iritabilitatea. Cercetatorii au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de folat si vitamina B12 la persoanele cu depresie, rezultand ca unii medici prescriu doze zilnice de aceste vitamine pentru pacientii cu depresie.

Sparanghelul contine, de asemenea, niveluri ridicate de triptofan si un aminoacid care poate ajuta, de asemenea, la stimularea dispozitiei.

Publicitate

Autor