Vitamina K – importanta ei pentru corpul nostru

Vitamina K este deosebit de importanta pentru fluxul sanguin, formarea si intarirea oaselor.

Aceasta vitamina nu este tocmai una dintre cele mai cunoscute- dimpotriva, multi probabil ca nu au auzit inca prea multe despre vitamina K. Este foarte importanta pentru oase si, de asemenea, pentru coagularea sangelui. Este asociata cu osteoporoza si intarirea arterelor, printre altele.

De ce organismul nostru are nevoie de vitamina K?

Grupul de vitamine K, care include vitaminele K1 si K2, este implicat in diferite procese metabolice si joaca un rol important in formarea oaselor si coagularea sangelui si, astfel, vindecarea ranilor. Este evident ca vitamina a fost legata de osteoporoza – si, de fapt, o cantitate insuficienta poate creste riscul de fracturi osoase. Cu toate acestea, nu au fost (inca) suficiente cercetari pentru a determina daca vitamina K poate proteja preventiv impotriva osteoporozei.

Publicitate

De asemenea, se dezbate daca vitaminele K sunt asociate cu boli cardiovasculare. Printre altele, studiile initiale ar trebui sa arate ca vitamina K2 poate reduce intarirea arterelor. Un deficit sever de vitamina K poate afecta negativ coagularea sangelui. De exemplu, poate duce la sangerari spontane – sau la pierderi severe de sange in caz de leziuni. O astfel de deficienta nu se datoreaza malnutritiei, ci apare mai degraba prin boli cronice ale tractului digestiv sau prin utilizarea prelungita a antibioticelor.

Citeste si articolul :   Alimente pe care le poti manca noaptea fara teama de exces de greutate

Surse importante de vitamina K se gasesc in spanac si kale

Vitamina K apare sub diferite forme: plantele formeaza asa-numita filochinona sau vitamina K1, care este absorbita prin alimente. Flora intestinala umana produce o alta forma de vitamina K: menaquinona sau vitamina K2, dar nu in cantitati suficiente.

Publicitate

Din acest motiv, este important sa obtineti cantitati suficiente de vitamina prin alimente. Forma vegetala (K1) se gaseste in principal in urmatoarele alimente:

legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, rucola

tipuri de varza precum conopida, broccoli, varza rosie, varză, varza de Bruxelles

ierburi precum patrunjelul, arpagicul

leguminoase precum nautul, linte, fasole, mazare

tarate si fulgi de ovaz comestibile

unele nuci precum fisticul si caju

unele uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de seminte de struguri sau ulei de canola

Ar trebui sa aveti grija la depozitare, deoarece prea multa lumina distruge vitamina K. Prin urmare, alimentele bogate in vitamina K ar trebui pastrate la intuneric.

Citeste si articolul :   Vitamina K: rol in coagulare, unde sa o gasim?

Cat de mult ar trebui sa fie vitamina K?

Doza zilnica recomandată de vitamina K este de aproximativ 70 micrograme pentru barbati si 60 micrograme pentru femei. In cazul osteoporozei, tendinte crescute de sangerare sau la batranete si cu anumite boli, cum ar fi tulburarile digestive si bolile intestinale (de exemplu, boala Crohn), care pot duce la faptul ca organismul nu primeste cantitati suficiente de vitamina, necesitatea de vitamina K poate fi crescuta. La nou-nascuti, flora intestinala nu este inca pe deplin dezvoltata, motiv pentru care nu poate produce inca suficienta vitamina K. Deoarece laptele matern contine, de asemenea, foarte putin din acesta, sugarilor li se administreaza suplimentar vitamina K.

Chiar daca majoritatea oamenilor nu par sa fie deficienti in vitamina K, este totusi important sa va asigurati ca exista suficiente alimente care contin vitamina K pentru a asigura aprovizionarea de baza. La urma urmei, grupul de vitamine este necesar pentru procesele si functiile importante din organism. In cazul anumitor boli precum osteoporoza si bolile intestinale, poate fi util un aport suplimentar. Cel mai bun mod de a clarifica acest lucru este cu un medic.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.