7 alimente esentiale pentru sanatatea inimii

Bolile cardiovasculare, care ucid sute de mii de oameni in fiecare an, se dezvolta din diverse motive, inclusiv o dieta dezechilibrata. O dieta sanatoasa pentru inima ar trebui sa includa o multime de alimente pe baza de plante bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Iata cateva alimente obligatorii pentru oricine ii pasa de sistemul cardiovascular.

Merele

Merele sunt pline de antioxidanti precum quercetina, epicatechina, naringenina, care sunt foarte benefice pentru inima si vasele de sange. In plus, merele sunt bogate in fibre solubile, care ajuta la reglarea nivelului de lipoproteine cu densitate scazuta din organism, cunoscut si sub denumirea de colesterol „rau”.

Avocado

Avocado este bogat in grasimi mononesaturate sanatoase care normalizeaza nivelurile de colesterol si glucoza, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele care prezinta riscul de a dezvolta boli de inima. Avocado este excelent pentru micul dejun si gustari si se potriveste bine cu multe alimente, cum ar fi oua, rosii, peste, paine integrala si multe altele.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile morcovilor?

Fructe de padure

Fructele de padure sunt un depozit de antioxidanti, asa ca trebuie sa fie in dieta unei persoane careia ii pasa de inima. In sezon, pot fi consumate proaspete sau adaugate la iaurt cu continut scazut de grasimi, smoothie-uri sau terci. Fructele sanatoase pentru inima includ mure, afine, merisoare, zmeura si capsuni.

Publicitate

Publicitate

Varza

Varza  este bogata in magneziu, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si imbunatateste functionarea muschiului inimii, precum si potasiu, calciu si zinc, care sunt si ele necesare pentru functionarea normala a sistemului cardiovascular. Acest tip de varza devine mai util dupa prajire sau fierbere la abur, dar isi pierde vitaminele atunci cand este gatita.

Nuci si seminte

Nucile si semintele bogate in fibre, cum ar fi migdalele, nucile, fisticul, semintele de dovleac, semintele de floarea soarelui, caju si asa mai departe sunt foarte importante pentru sanatatea cardiovasculara. Dar nucile sunt deosebit de sanatoase pentru inima, deoarece contin polifenoli care reduc inflamatia din organism.

Citeste si articolul :   Aceste 13 LEGUME contin mai mult fier decat carnea

100% suc de portocale

Sucul de portocale 100% contine hesperidina, un antioxidant puternic care reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. In plus, sucul de portocale proaspat stors este excelent revigorant si ajuta la ameliorarea durerilor de cap. Dar nu este recomandat sa-l bei pe stomacul gol, mai ales persoanelor cu boli gastro-intestinale si diabet.

Pepene

Acest tratament de vara nu numai ca improspateaza perfect la caldura si previne deshidratarea, dar scade si tensiunea arteriala si creste fluxul sanguin, imbunatatind astfel functionarea inimii si a vaselor de sange. Sezonul pepenilor este in plina desfasurare chiar acum, asa ca nu ratati ocazia de a va rasfata cu acest produs gustos si sanatos.

Publicitate

Autor