15 motive pentru a manca cartofi dulci in fiecare zi

Aceasta planta poate lua mai multe culori diferite. Seamana cu ignamele si are o mare valoare nutritiva. Cel mai comun cartof dulce este unul cu pulpa galben-portocalie sau alb-crem.

Cartoful dulce este bogat in beta-caroten, ceea ce ii confera gustul dulce. Beta-carotenul este folosit de organismul nostru pentru producerea vitaminei A, motiv pentru care se numeste provitamina A. Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de antioxidanti. Contin mai mult decat afinele . Sunt o sursa excelenta de vitamine B6, B2, B5 si C, cupru si mangan.

Enumeram mai jos cele 15 beneficii  ale cartofului dulce.

1. Cartofii dulci sunt perfecti pentru diabetici: Datorita zaharurilor naturale pe care le contin, cartofii dulci stabilizeaza si regleaza nivelul zaharului din sange si scad rezistenta la insulina. Sunt excelenti  pentru diabetici.

Publicitate

2. Favorizeaza digestia: Cartofii dulci sunt bogati in fibre alimentare necesare unui tract digestiv sanatos. Ele protejeaza impotriva cancerului de colon si lupta impotriva constipatiei.

Citeste si articolul :   Cat de periculoase pot fi acadelele?

3. Ele previn emfizemul: Fumatorii sunt foarte vulnerabili la emfizem si au o lipsa de vitamina A. Carotenoizii inclusi in cartofii dulci sunt folositi de organism pentru a produce vitamina A si astfel regenereaza sistemul respirator.

4. Intaresc sistemul imunitar: Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de vitamina D. Aceasta este esentiala pentru functionarea glandei tiroide, pentru dinti, nervi, oase, piele si energie.

5. Mentin inima sanatoasa: Potasiul inclus in cartofii dulci imbunatateste sanatatea generala a inimii, anuleaza efectul sodiului, normalizeaza tensiunea arteriala si echilibreaza electrolitii. Cu ajutorul vitaminei B6, cartoful dulce poate preveni accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord si bolile degenerative.

6. Ajuta sa aiba tesuturi si muschi sanatosi: Potasiul ajuta sportivii sa reduca crampele si balonarea, le ofera energie si faciliteaza constrictia musculara. De asemenea, regleaza bataile inimii si semnele nervoase.

7. Cartofii dulci sunt bogati in antioxidanti: Cartofii dulci sunt recomandati pentru combaterea gutei, artritei si astmului datorita bogatiei lor in carotenoizi precum beta-carotenul. Aceasta substanta reduce, de asemenea, efectele imbatranirii si previne dezvoltarea cancerului de san si pulmonar.

Citeste si articolul :   10 simptome ale cancerului ovarian la care femeile ar trebui sa fie atente

8. Promoveaza dezvoltarea fatului: Cartofii dulci sunt bogati in acid folic. Femeile insarcinate au nevoie mare de acid folic, care le ajuta sa aiba tesut fetal sanatos si o dezvoltare adecvata a celulelor.

9. Sunt un excelent antistres: Potasiul regleaza echilibrul hidric al organismului, stimuleaza fluxul de oxigen si normalizeaza bataile inimii. Cartoful dulce contine si magneziu care joaca un rol antistres.

10. Sunt bogati in vitamina C: Cartofii dulci contin multa vitamina C. Aceasta vitamina este vitala pentru functionarea intregului organism.

11. Previn anemia: Cartofii dulci sunt bogati in fier, un mineral util in lupta impotriva anemiei. Fierul este esential pentru producerea de globule albe si rosii din sange.

12. Pastreaza tineretea pielii: Daca va fierbeti cartofii dulci, nu aruncati apa. Foloseste-l pentru pielea ta. Va calma zonele iritate, va curata porii si va elimina deseurile. Vitamina C creste productia de colagen, iar vitamina E imbunatateste tonusul pielii. Antocianele continute de cartofii dulci ajuta la eliminarea ridurilor, pungilor de sub ochi si a cearcanelor.

Citeste si articolul :   10 alimente cu multiple beneficii pe care ar trebui sa le includeti in dieta dumneavoastra

13. Cartofii dulci calmeaza simptomele premenstruale: au niveluri ridicate de mangan si fier, care sunt utile in calmarea simptomelor premenstruale dureroase.

14. Infrumuseteaza parul: Beta-carotenul stimuleaza cresterea parului, protejeaza parul deteriorat si previne matreata.

15. Sunt bogati in minerale: minerale precum potasiul, manganul, magneziul, calciul si fierul sunt toate incluse in cartofii dulci. Sunt esentiale pentru metabolismul carbohidratilor, proteinelor si enzimelor.

Sfat: Daca aveti antecedente de calculi urinari de oxalat de calciu, discutati cu medicul dumneavoastra despre consumul de cartofi dulci. Probabil va va recomanda sa ii evitati.

Publicitate

Autor