Ce alimente contin cele mai multe vitamine?

In cautarea eterna a sanatatii prin alimente, este important sa analizam ce alimente sunt bogate in vitamine. Exista multe multi-vitamine comerciale. Dar, cu exceptia cazurilor speciale, cea mai buna sursa pentru a satisface nevoile zilnice este o alimentatie sanatoasa.

Vitaminele sunt substante anorganice fara aport caloric. Actioneaza ca coenzime in procesele chimice din organism. Sunt esentiale pentru functiile vitale si pentru buna functionare a multor organe.

Organismul sintetizeaza in mod natural unele dintre vitaminele necesare sanatatii. Deoarece acest lucru nu este suficient, restul aportului necesar trebuie asigurat de alimente.

Niciun aliment nu contine toate vitaminele si, in general, acestea sunt mai mari in unele vitamine decat in altele.

Publicitate

In prezent exista 13 tipuri de vitamine: A, complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), C, D, E si K. Nevoile zilnice ale unei persoane depind de varsta acesteia, de sexul sau  si constitutia sa. Avitaminoza, hipervitaminoza si hipovitaminoza sunt denumirile prin care ne referim la dezechilibrele de vitamine din organism.

Citeste si articolul :   8 beneficii minunate ale castravetilor pentru sanatate

Consumul de vitamine, minerale si alte suplimente alimentare a devenit „la moda”. Acest lucru se datoreaza, in parte, unui atasament excesiv fata de mentinerea frumusetii si tineretii dincolo de limitele naturii.

Cert este ca consumul excesiv de vitamine nu duce la acest scop si, dimpotriva, poate avea efecte foarte nocive. De exemplu, vitamina C, atunci cand este consumata in exces, poate scadea cantitatea de cupru din organism. De asemenea, poate provoca tulburari de stomac sau pietre la rinichi.

Vitamina A

Este considerat un mare antioxidant si protector al sanatatii ochilor.

Ficatul si produsele asemanatoare ficatului contin cel mai mare procent. Urmeaza morcovi, napi si spanac.

Untul si smantana contin, de asemenea, cantitati bune.

Vitamine din grupa B

Vitaminele din grupa B stimuleaza metabolismul celular si transforma carbohidratii in energie.

Carnea de toate tipurile (inclusiv organele) si produsele lactate contin doze mari din aceasta vitamina complexa.

Publicitate

Ele sunt urmate de leguminoase, cereale si fructe uscate.

Pentru vegani, trebuie amintit ca legumele nu contin vitamina B12. De aceea se recomanda consumul unui alt tip de supliment: este cazul drojdiei de bere si al germenilor de grau.

Citeste si articolul :   Ce alimente sunt necesare pentru o bila sanatoasa

Vitamina C

Cea mai populara dintre vitamine este un mare antioxidant care promoveaza productia de colagen, vindecarea ranilor si procesele respiratorii, printre alte beneficii.

Grupa de alimente care furnizeaza cea mai mare parte a acestei vitamine sunt fructele si legumele. In special, kiwi, coacaze negre si citrice.

Este prezent si in ardei, broccoli, varza si spanac.

Urmeaza alimentele de origine animala, cum ar fi laptele si ficatul.

Vitamina D

„Vitamina soarelui”, asa cum este si cunoscuta, este bine cunoscuta pentru a ajuta la mentinerea sistemului osos prin facilitarea absorbtiei calciului.

Expunerea la  soare este cea mai buna modalitate de a-l obtine, deoarece corpul il proceseaza si il produce asa.

Este prezent in peste, in principal pestele gras (somon, sardine, ton etc.) si uleiurile acestora. Uleiul de ficat de cod este cel care contine cel mai mult.

Exista multe produse pe piata cu suplimente de vitamina D, precum produsele lactate sau cerealele.

Vitamina E

Se stie ca promoveaza procesele biologice de reproducere sexuala. Este un antioxidant. De asemenea, sustine sanatatea musculara si ajuta la utilizarea corecta a vitaminei K si promoveaza efectele vitaminei A.

Citeste si articolul :   Horoscop 27 aprilie 2020, cu Neti Sandu. Zodia care primeste o veste extraordinara

Pestele gras, crustaceele si ouale contin cantitati bune.

Legumele cu frunze verzi sunt cele mai bogate in vitamina E. La fel si uleiurile vegetale presate la rece (in special uleiul din germeni de grau).

Se gaseste si in anumite fructe uscate precum migdale, alune si seminte de floarea soarelui.

Vitamina K

Este un puternic antihemoragic deoarece favorizeaza coagularea sangelui. Organismul asimileaza vitamina K la nivel intestinal. Vitamina K participa la sinteza oaselor si, de asemenea, previne problemele cardiace.

Se gaseste in principal in legume precum kale, spanac, napi, patrunjel .

Cantitati mai mici se gasesc si in ficat, peste, carne de vita, oua si cereale.

Publicitate

Autor