Vitamine din grupa B: in ce alimente se gasesc?

Am auzit multe despre importanta vitaminelor din grupa B pentru organism. Dar stii cu adevarat care sunt diferitele vitamine incluse in grupa B si in ce alimente se gasesc?

Vitamine din grupa B

Vitaminele sunt micronutrienti de importanta vitala pentru organismul uman, deoarece au anumite proprietati specifice care permit organelor sa isi indeplineasca corect fiecare dintre functiile lor.

Exista multe tipuri de vitamine. Astazi ne vom concentra asupra celor din grupa B, care:

Promoveaza buna functionare a celulelor din diferitele sisteme si organe ale corpului

Publicitate

Permite organismului sa produca energie

Asimilati energia oferita de carbohidratii, proteinele si grasimile ingerate

Promovati transportul nutrientilor esentiali

Vitaminele B sunt un grup de vitamine care lucreaza in mod colectiv. Acestea sunt urmatoarele:

Tiamina (B1)

Riboflavina (B2)

Niacina (B3)

Acid pantotenic (B5)

Piridoxina (B6)

Biotina (B7, cunoscuta si sub denumirea de „vitamina H”)

Acid folic (B9)

Cobalamina (B12)

Cum sa obtineti vitaminele B?

Diferitele vitamine pe care tocmai le-am mentionat se gasesc in diferite alimente. Aceasta inseamna ca, daca dieta ta este echilibrata, vei ingera o multime de vitamine B.

Exista si suplimente alimentare cu vitamine care ne pot ajuta in perioadele de uzura mai mare. Uneori, medicii recomanda aceste suplimente de vitamine atunci cand detecteaza o deficienta sau pentru a imbunatati functiile organice.

Citeste si articolul :   Sapte alimente care va vor ajuta sa va atingeti mai repede obiectivele de fitness

Tiamina sau vitamina B1, una dintre vitaminele grupului B

Tiamina este vitamina care ajuta la reglarea poftei de mancare si in acelasi timp sustine functiile metabolice.

Aceasta vitamina B o gasim in carnea de porc, sunca, cereale fortificate, legume cu frunze verzi, linte, mazare, fructe uscate si produse care contin germeni de grau.

Riboflavina sau vitamina B2

Riboflavina ajuta la mentinerea pielii sanatoase. Produsele alimentare care contin aceasta vitamina sunt in principal produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul si branza.

Cu toate acestea, produsele lactate nu sunt singura sursa de riboflavina. Unele legume contin si aceasta vitamina.

Este cazul spanacului, sparanghelului si, in general, legumelor cu frunze de culoare verde inchis. De asemenea, ingerati aceasta vitamina atunci cand mancati pui, peste, oua si cereale fortificate.

Niacina sau vitamina B3

Niacina este o vitamina B care este la fel de benefica pentru buna functionare a sistemului nervos ca si pentru cea a sistemului cardiovascular. In plus, ne ajuta sa ne simtim plini de energie.

Cele mai bune surse de niacina sunt puiul, somonul si tonul. Leguminoasele, cerealele fortificate, arahidele si pastele sunt, de asemenea, surse excelente de niacina.

Citeste si articolul :   Remedii naturale pentru pneumonie

Acid pantotenic sau vitamina B5

Acidul pantotenic este o vitamina de o importanta vitala pentru dezvoltarea si functionarea enzimelor.

Cele mai bogate surse de acid pantotenic sunt avocado si iaurt. Lintea, mazarea si alte leguminoase sunt, de asemenea, o optiune excelenta. De asemenea, puteti obtine vitamina B5 in cantitati mici, dar suficiente, consumand broccoli, ciuperci si cartofi dulci.

Piridoxina sau vitamina B6

Importanta vitaminei B6 se datoreaza faptului ca ajuta la producerea globulelor rosii. Prin urmare, promoveaza sanatatea sistemului nostru circulator.

Cele mai bune surse de vitamina B6 sunt carnea de pasare si fructele de mare. O putem gasi si in legumele cu frunze verzi, banane, cartofi si cereale fortificate.

Biotina sau vitamina B7

Biotina este recunoscuta pentru beneficiile sale asupra pielii si mai ales asupra sanatatii parului. Aceasta vitamina ne ajuta sa ne mentinem pielea si parul in stare buna. De asemenea, ajuta enzimele sa obtina energie din nutrientii din dieta noastra.

Se gaseste mai ales in galbenusul de ou si ficat, dar si in carnea de porc, somon si avocado. Alte produse alimentare ofera cantitati mici de biotina. Acesta este cazul majoritatii legumelor si fructelor, precum si a branzeturilor si a semintelor.

Citeste si articolul :   Stiai ca un mar pe zi tine doctorul la distanta

Acid folic sau vitamina B9

Celebrul acid folic este vital pentru sanatatea globulelor rosii, precum si pentru imbunatatirea functiilor sistemului nervos. Participa, de asemenea, la maturizarea embrionara, motiv pentru care este recomandat femeilor insarcinate.

Aceasta vitamina importanta se gaseste in principal in legumele cu frunze verzi. De asemenea, putem ingera acid folic consumand paste fortificate si orez.

Vitamina B12

La fel ca vitamina B6, vitamina B12 participa la formarea globulelor rosii. De asemenea, imbunatateste functionarea sistemului nervos si maturizarea embrionara.

Aceasta vitamina se gaseste exclusiv in alimente de origine animala precum carnea de vita, porc, pui, curcan, peste si fructe de mare.

Cu toate acestea, multe produse care nu sunt de origine animala sunt imbogatite cu aceasta vitamina. Cerealele fortificate si produsele care contin soia contin vitamina B12.

Persoanele care urmeaza o dieta vegana sunt cele cu cel mai mare risc de deficienta de vitamina B12. Pentru aceste persoane, suplimentele alimentare cu vitamina B12 sunt o optiune atractiva.

Publicitate

Publicitate

Autor