Vitamine: elementele esentiale ale dietei noastre

Vitaminele sunt substante organice esentiale pentru metabolismul uman. Ele  participa la dezvoltarea si cresterea acestuia, iar unele dintre ele sunt create de organismul insusi. In plus, ele sunt esentiale pentru buna functionare a multor organe. Aceste vitamine esentiale sunt obtinute printr-o alimentatie sanatoasa si anumite suplimente.

Exista multe categorii de vitamine, treisprezece in total. Toate acestea lucreaza impreuna cu enzimele si celulele corpului nostru pentru a intari procesele metabolice ale acestuia si pentru a oferi o doza mare de energie. Deci, sa vedem in detaliu modul in care acesti micronutrienti ne influenteaza corpul si de ce ar trebui sa fie o parte integranta a dietei noastre.

Vitaminele fac parte dintr-un lant alimentar

Vitaminele se gasesc in multe alimente pe care le consumam. De exemplu, toate legumele si fructele au micronutrienti esentiali, adica vitamine care intra in corpul nostru prin absorbtie. Acest proces are loc si la animalele pe care le mancam. O mare parte dintre ei mananca si fructe si legume si, prin urmare, ingereaza micronutrienti in corpul lor. In momentul consumarii acestora obtinem un aport nutritiv important.

Vitaminele ne intaresc organismul

Multe vitamine, cum ar fi vitamina C, ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele ajuta organismul sa lupte cu toate tipurile de boli si infectii. Studii recente arata ca fructele care contin o cantitate mare de vitamina C joaca un rol important in prevenirea bolilor precum obezitatea si promoveaza lupta impotriva excesului de greutate.

Altele, precum vitamina E, pastreaza pielea, unghiile si parul sanatoase . Pe scurt, toti micronutrientii ofera beneficii organismului in general, care sunt sporite si mai mult cu o dieta speciala.

Publicitate

Ele favorizeaza cresterea musculara

Daca practicam exercitii fizice si aerobice, ne putem suplimenta alimentatia cu alimente bogate in vitaminele B3 si B6. Acestea faciliteaza dezvoltarea si cresterea muschilor si permit recuperarea tesutului corporal si elasticitatea pielii. Se gasesc in fructe, precum ananas, avocado, struguri si banane, printre altele. Ele pot fi obtinute si prin suplimente alimentare.

Multe vitamine servesc ca supliment alimentar

Daca avem grija sa consumam alimente variate si echilibrate, absorbim o mare varietate de vitamine pentru organismul nostru. Totusi, daca respectam o dieta stricta sau daca organismul nostru este slabit, poate fi util sa ne imbogatim alimentatia cu suplimente alimentare. Acestea asigura un aport adecvat al tuturor micronutrientilor.

Citeste si articolul :   Lucruri mai putin stiute despre capsuni. Ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci aceste fructe

Drept urmare, ajuta la prevenirea bolilor precum anemia sau malnutritia. De exemplu, vitamina B12 creste cantitatea de globule rosii din organism. Se gasesc de obicei in carne si peste, deoarece sunt in principal de origine animala.

Sunt bogate in antioxidanti

Vitaminele A, C si E au proprietati antioxidante foarte puternice si joaca un rol important in protejarea celulelor corpului nostru. Ei neutralizeaza radicalii liberi, care pot cauza deteriorarea si imbatranirea pielii. In consecinta, o dieta care include aportul de alimente bogate in vitamine aduce organismului o cantitate mare de antioxidanti si un potential ridicat de bunastare a corpului.

Unele dintre ele sunt, de asemenea, folosite in tratamentele pielii si pentru intinerire. Este important de subliniat faptul ca beneficiile vitaminelor, atunci cand sunt luate in plus fata de o dieta echilibrata, sunt surprinzatoare. In plus, au beneficii in multe situatii. De exemplu, studii recente efectuate in Statele Unite arata ca o concentratie mare de vitamina D la femei promoveaza fertilitatea si protejeaza sarcina.

Citeste si articolul :   Cinci gustari gustoase si sanatoase care te vor energiza

Cu toate acestea, nici nu ar trebui sa fie abuzat. Intr-adevar, un exces de vitamine in organism poate cauza probleme grave de sanatate. Prin urmare, acestea trebuie consumate in doze recomandate de nutritionisti si cu moderatie.

Publicitate

Autor