4 alimente care pot avea efecte adverse asupra sanatatii tale

Fie ca sunt legume, fructe, peste sau nuci, anumite ingrediente folosite in multe parti ale lumii pot fi daunatoare sau chiar toxice daca sunt ingerate in cantitati mari. S-ar putea sa le consumam in mod regulat, dar trebuie totusi sa luam anumite masuri de precautie inainte de a trece la prepararea si consumul lor.

Cartof

Fie in salata, fie  gratinat, exista multe moduri de a pregati cartofii. Este o leguma ieftina si hranitoare, potrivita atat pentru tineri, cat si pentru batrani.

Pentru a le pastra bine, este recomandat sa le curatati de pamant si sa le depozitati intr-un loc uscat, ferit de caldura.

Daca nu sunt depozitate bine, germenii apar pe  coaja . Acesti germeni contin glicoalcaloizi, compusi toxici, al caror consum mare poate avea efecte de legare. O senzatie de arsura in gura, greata, varsaturi, crampe si diaree. Anumite efecte neurologice, cum ar fi tremur, confuzie si tulburari de vedere pot aparea, de asemenea, in cazuri mai severe de otravire.

Dincolo de germeni, ei pot deveni verzi daca sunt expusi la lumina. Aceasta nuanta verde este cauzata de solanina, care este o substanta toxica. In acest caz, este absolut necesar sa indepartati toate partile verzi inainte de a le gati deoarece solanina este rezistenta la caldura.

Puteti continua sa mancati cartofii fara nicio grija, cu conditia sa nu fie nici incoltiti, nici verzi.

Nucsoara

Folosita in mod regulat in gatita, fie macinata, fie rasa, parfumul sau puternic si placut imbunatateste gustul multor feluri de mancare, sosuri, produse de patiserie si deserturi.

O supradoza va avea un efect euforic, dar periculos asupra sistemului nervos, care se poate transforma apoi in letargie.

Puteti continua sa utilizati acest condiment cu conditia sa il consumati cu moderatie si sa il dozati foarte usor.

Migdalele

Migdalele sunt cunoscute pentru furnizarea de nutrienti, proteine, grasimi si magneziu. Cu toate acestea, la doze mari beneficiile lor se pot transforma in efecte secundare.

Citeste si articolul :   5 fainuri sanatoase pe care le poti manca pentru a inlocui faina alba

Persoanele cu tulburari ale sistemului digestiv ar trebui sa-l consume cu moderatie.

In plus, deoarece migdalele sunt bogate in vitamina E, o supradoza a acestei vitamine poate duce la flatulenta, vedere incetosata, ameteli si chiar letargie.

Atentie, de asemenea, la migdalele amare care au un continut ridicat de acid cianhidric care tinde sa incetineasca sistemul nervos si respiratia.

O mana de migdale nu va va face rau, dar daca exagerati, va poate provoca unele inconveniente.

Conserve de ton

Tonul conservat este prezent in toate dulapurile din bucatarie deoarece este un aliment ieftin si usor de folosit. Fie ca in salate, sandviciuri sau ca topping de pizza, consumul de conserve de ton este o practica obisnuita in cele patru colturi ale lumii.

Totusi, studiile au aratat ca este necesar sa se reduca sau chiar sa se limiteze consumul la o cutie pe saptamana deoarece tonul contine din ce in ce mai mult mercur. Expunerea la acest metal greu care traverseaza cu usurinta tesuturile umane poate provoca tulburari grave ale sistemului imunitar si al sistemului nervos, chiar infectii.

Autor