Ce faci in caz ca te-ai taiat la deget

Ti-ai taiat degetul, acum ce faci?

Sa te tai la deget poate fi un eveniment grav si trebuie abordat imediat, pentru a evita dezvoltarea unei infectii.

Fie ca degetul tau are o taietură mica pana la o taietura mai mare, prima ta prioritate este sa evaluati rana si gravitatea acesteia. Este o taietura curata sau o lacrima zimtata? Cat de adanca este taietura?

Vedeti exact de unde provine sursa sangerarii si continuati de acolo. Amintiti-va, totusi, oricat de rau ar fi, ramaneti calmi. O minte calma va fi capabila sa acorde prioritate la ceea ce trebuie sa se intample.

Publicitate

Opreste sangerarea

Primul pas pentru tratarea unui deget taiat este oprirea sangerării. O modalitate de a opri sangerarea dintr-o taietura mica si simpla este sa o puneti sub apa rece. Acest lucru va ajuta la contractarea vaselor de sange pentru a incetini sangerarea.

O alta modalitate usoara de a opri sangerarea de la orice fel de rana este de a aplica o presiune ferma si constanta asupra taieturii. Asigurati-va ca utilizati o carpa curata sau o bucata de tifon – nu apucati cel mai apropiat prosop murdar si aplicati-l pe rana.

Citeste si articolul :   8 alimente pentru imbunatatirea sanatatii circulatorii

Daca taietura este deosebit de grava sau sangereaza puternic si panza pe care o aplicați incepe sa devina saturata cu sange, nu o indepartati – riscati sa indepartati orice cheag care a inceput sa se formeze peste taietura. In schimb, puneti o carpa sau un tifon mai curat peste carpa sau tifonul existent. Luati in considerare infasurarea acestuia cu mai mult tifon sau bandaje pana cand sangerarea dispare.

Publicitate

Daca ati taiat din greseala o portiune din deget, asigurai-va ca asezati bucata taiata intr-o punga de plastic curata pentru a o aduce cu tine la medic. Daca puteti, impachetati punga de plastic in gheata.

Curata-ti taietura

Desi este posibil sa fiti tentati, nu utilizati peroxid de hidrogen, iod sau mercurocrom. Este posibil sa fi vazut-o pe bunica ta facand asta in trecut, dar adevarul este ca peroxidul de hidrogen si iodul pot provoca leziuni ale tesuturilor.

Odata ce sangerarea a disparut, indepartati tifonul sau bandajele si pur si simplu spalati cu apa. Daca va spalati cu apa si sapun, asigurati-va ca sapunul este relativ usor si ca il spalati complet din rana pentru a preveni iritarea taieturii.

Citeste si articolul :   Ce sa mananci pentru un stomac deranjat: cele mai bune alimente si bauturi

Bandajeaza taietura

Odata ce taietura degetului a incetat sa mai sangereze, a fost curatata si uscata, este timpul sa bandajati rana. Pentru a reduce riscul de infectie si pentru a ajuta la amortirea oricarei dureri sau umflaturi pe care ati putea incepe sa le simtiti, aplicati o cantitate mica de crema antibacteriana.

Dupa ce s-a aplicat, acopera-ti rana cu un bandaj steril. Asigurați-va ca curatati rana si inlocuiti bandajul zilnic. Fii atent la taietura ta pentru a te asigura ca se vindeca corect. In functie de varsta, de sanatatea ta si de severitatea taieturii, ar putea dura de la cateva zile la cateva saptamani pentru a se vindeca complet.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.