Top 5 cele mai sanatoase legume de toamna

Sezonul de toamna este bogat nu doar in ploi si frunze frumoase, ci si in legume luminoase si gustoase, care, in plus, sunt foarte utile deoarece contin vitamine si minerale importante pentru organism. Cu legume de toamna, poti pregati o varietate de feluri de mancare care sa-i multumeasca chiar si pe cei mai pretentiosi. Iata cateva legume care au fost laudate pentru valoarea lor nutritiva, gustul excelent si combinatia excelenta.

Dovleci

Formal, dovlecii  nu sunt tocmai legume, dar la nivel de zi cu zi sunt perceputi asa. Familia dovleacului este bogata in fibre alimentare si beta-caroten, care ajuta organismul sa produca vitamina A, care contribuie la imbunatatirea sanatatii pielii, a ochilor si a sistemului imunitar. De asemenea, dovlecii  au un continut scazut de calorii si au un indice glicemic scazut, asa ca sunt grozavi pentru diabetici si cei care isi monitorizeaza indeaproape greutatea.

Napi

Aceste radacinoase sunt o sursa buna de fibre alimentare si minerale, cum ar fi zincul si potasiul. Legumele radacinoase pot fi prajite sau la gratar pentru a fi folosite ca garnitura cu carne sau peste. Din ei puteti face si piure de cartofi, in care ar trebui sa adaugati putin condiment pentru a imbunatati gustul.

Citeste si articolul :   Alimente care elimina stresul

Cartof dulce

Cartofii dulci  contin beta-caroten, vitaminele B6 si C, care intaresc imunitatea si sustin sanatatea creierului, si potasiu, un mineral foarte important pentru sanatatea inimii, a vaselor de sange, a muschilor si a sistemului nervos. Puteti gati aceleasi feluri de mancare din cartofi dulci ca si din cartofi obisnuiti.

Varza

Diverse tipuri de varza (varza alba, conopida, varza de Bruxelles, broccoli etc. ) au proprietati antioxidante si anticancerigene. Cu toate acestea, in ciuda calitatilor benefice, trebuie sa mananci varza cu prudenta: este bogata in compusi de sulf, care pot provoca un miros neplacut din organism. De asemenea, aceasta leguma poate provoca balonare si flatulenta.

Sfecla

Sfecla este bogata in fitonutrienti – substante chimice pe baza de plante cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. In plus, sfecla este saraca in calorii, contine vitamine, minerale si fibre si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Autor