Este untul bun sau rau pentru sanatatea noastra ?

Untul este bun sau rau?

Unii experti in nutritie sustin ca untul creste nivelul de colesterol si infunda arterele, in timp ce altii sustin ca acest aliment poate fi un supliment nutritiv, mai ales atunci cand este consumat cu moderatie. Supus controverselor, mai multi oameni de stiinta continua sa-si aprofundeze cercetarile pentru a evalua potentialele beneficii pentru sanatate ale untului.

Studiile au aratat ca vitamina A gasita in cantitati mari in unt ajuta la intarirea sistemului imunitar, care ajuta la combaterea infectiilor. Aceasta vitamina ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea orbirii nocturne si la protejarea vederii de-a lungul anilor.

Untul este, de asemenea, bogat in vitamina D care stimuleaza pierderea in greutate. Intr-adevar, un studiu , a relevat ca vitamina D are un efect de suprimare a poftei de mancare, reducand astfel grasimea corporala la subiectii supraponderali.

Un alt mare beneficiu al untului este vitamina B12, un nutrient despre care s-a dovedit ca functioneaza. Aceasta vitamina ajuta la prevenirea declinului cognitiv, a osteoporozei si sustine sanatatea inimii.

Citeste si articolul :   Cocktail cu vitamine pentru intarirea imunitatii

Dar grasimea din unt?

Grasimea din laptele de vaca contine aproximativ 400 de acizi grasi diferiti, ceea ce o face cea mai complexa dintre toate grasimile naturale, conform unui studiu .

Intr-o meta-analiza care a colectat date din mai multe studii stiintifice, s-a ajuns la concluzia ca untul este sigur pentru inima si artere atata timp cat este consumat cu moderatie, adica nu mai mult de 10 g pe zi.

Este adevarat ca untul contine cantitati semnificative de grasimi saturate care sunt adesea criticate. In plus, studiile au descoperit ca grasimile saturate au crescut nivelul HDL cunoscut in mod obisnuit sub numele de colesterol bun, ceea ce ajuta la scaderea riscului de boli de inima.

Un alt punct important este ca trebuie sa separati untul de margarina sau de orice alta tartine pe baza de plante. Intr-adevar, in timpul procesului de fabricatie industriala, margarina contine acizi grasi trans care s-au dovedit a fi nocivi pentru sistemul cardiovascular.

Citeste si articolul :   Consumul de oua favorizeaza sanatatea si pierderea in greutate

In ciuda aportului sau ridicat de calorii, toate cercetarile citate mai sus arata ca untul poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si poate reduce riscul de obezitate.

Acum, ai inteles bine, untul este atat delicios, cat si sigur pentru sanatatea ta. Cu toate acestea, este totusi mai putin caloric si trebuie consumat cu moderatie.

Autor