Ce vitamine iti lipsesc?

Crampe musculare, respiratie urat mirositoare, oboseala? Se pot datora lipsei de vitamine sau minerale. Pentru a scapa de toate aceste simptome neplacute, trebuie sa mananci corect. Iata cum sa o faci.

Cei mai multi dintre noi, in diferite momente ale vietii noastre, ne confruntam cu tulburari neplacute, care, desi nu reprezinta un pericol grav pentru sanatate, creeaza un dezechilibru semnificativ in viata noastra. Si putini oameni stiu ca problema poate fi lipsa de vitamine sau minerale.

Desi la un moment dat aceasta deficienta poate lua forme amenintatoare (de exemplu, lipsa vitaminei C provoaca scorbut), in mare parte din cazuri, medicii se confrunta cu o forma usoara de deficit de vitamine sau minerale. Dar are si un efect vizibil asupra sanatatii.

„Medicii uita adesea sa discute cu pacientul despre importanta unei alimentatii corecte si sanatoase ”, spune profesorul David Kennedy, fiziobiolog la Universitatea din Northumbria. „Intre timp, greselile in selectia alimentelor duc la probleme de sanatate de zi cu zi.

Publicitate

Si iata ce recomanda medicii pentru a schimba dieta pentru urmatoarele probleme:

Crampe musculare – lipsa de magneziu. Mancati  tarate, cereale integrale, fructe uscate, porumb dulce, ciuperci si nuci pentru a compensa deficientele acestui mineral. Dar cu produsele lactate bogate in calciu, trebuie sa fii atent.

Ochi rosii – o lipsa de vitamina B, care regleaza cantitatea de lichid din globul ocular. Cautati vitamina in produse lactate, peste, carne (mai ales in ficat).

Infectii ale tractului urinar – lipsa vitaminei C. Citricele, broccoli si legumele rosii precum rosiile sau varza rosie sunt bogate in ele.

Mainile si picioarele reci – lipsa de seleniu. Acest mineral se gaseste in nuci, seminte, linte si crustacee.

Piele uscata – lipsa de vitamina A. Ulei de peste, oua, produse lactate, legume si fructe rosii si portocalii.

Respiratia urat mirositoare – lipsa vitaminei C. Vezi infectii ale tractului urinar.

Sindrom premenstrual – deficit de zinc. Zincul este foarte important pentru toate problemele legate de hormoni din organism si in special pentru femei in timpul menstruatiei. Continut in crustacee, pasari de curte, nuci caju, naut.

Autor