Oboseala, iritabilitate, caderea parului: Ce se intampla daca aveti deficit de fier

Deficitul de fier este dificil de identificat, deoarece se manifesta prin simptome care pot avea cauze diferite: oboseala, dificultati de concentrare, episoade frecvente de boala … Este totusi una dintre cele mai frecvente deficiente, deoarece afecteaza 2 miliarde de oameni din lume! Care sunt riscurile deficitului de fier? De unde stii daca iti lipseste? Care sunt punctele cheie de stiut pentru a va completa acest deficit? Raspunsurile in acest articol.

Fierul este un oligoelement prezent in corpul nostru, in cantitate de  2,5 pana la 4 g. Se prezinta sub doua forme: fier hem si fier non-hem. Nu au deloc aceeasi biodisponibilitate: fierul hemic, care se gaseste in produsele de origine animala (carne si peste) este cel mai bine asimilat. Este absorbit pana la 35% si reprezinta aproximativ 70% din fierul prezent in organism. Fierul non-hemic, derivat din plante, oua si produse lactate, este absorbit doar pana la maximum 5%. Fierul este esential pentru buna functionare a mai multor proteine, precum hemoglobina si mioglobina, care sunt folosite pentru a forma sangele si a transporta oxigenul. De asemenea, joaca un rol in sistemul imunitar si in schimbul de informatii intre celulele nervoase,

Care sunt nevoile noastre de fier?

Necesarul de fier pentru un adult sanatos este de 1 pana la 2 mg pentru un barbat si de 2 pana la 4 mg pentru o femeie (6 mg in timpul sarcinii). Problema este ca fierul este slab absorbit de corp; de aceea sunt necesare aporturi mari pentru a atinge aceste doze. Alimentele asigura in medie 10-15 mg de fier pe zi, dar doar 1 pana la 2 mg sunt absorbite de organism. Pentru a obtine dozele necesare, aportul nutritional recomandat este de 9 mg pe zi pentru barbati, 16 mg pentru femei si 25 mg pentru femeile insarcinate (aceste aporturi pot varia in functie de varsta si starea fiziologica).

Citeste si articolul :   Nutritionistii au facut anuntul. Ce ingrasa mai tare: carnea de pui, branzeturile sau ceafa de porc?

Mitul spanacului

Contrar credintei populare, spanacul nu este cel mai bogat aliment din fier! Cu 2,7 mg de fier la 100 g de frunze proaspete,are mai putin decat lintea si fasolea. In plus, fierul din spanac este non-hem, deci este mai putin absorbit de corp. Daca doriti sa va cresteti aportul de fier prin dieta, apelati la organele si maruntaiele din alimentele de origine animala si la cacao, alge marine si leguminoase la alimentele vegetale.

Publicitate

Care sunt riscurile lipsei de fier?

Fierul oferit de dieta fiind slab absorbit de organism, se poate instala rapid un deficit. Acesta este in special cazul anemiei cu deficit de fier. Reprezinta un nivel de deficit mai grav decat deficienta simpla de fier. Se caracterizeaza printr-un nivel insuficient de hemoglobina. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din celulele rosii din sange care este responsabila de transportul oxigenului in tesuturile noastre.

Deci, atunci cand nu exista suficient fier in sangele nostru, corpul nu poate obtine cantitatea de oxigen de care are nevoie. Desi anemia cu deficit de fier este destul de frecventa, multi oameni nu stiu ca o au. Este posibil sa simtiti simptome de ani de zile fara sa stiti vreodata cauza. Cele mai frecvente simptome ale anemiei cu deficit de fier (anemie moderata pana la severa) sunt: ​​oboseala generala, piele palida, dificultati de respiratie, ameteli, batai rapide sau neregulate ale inimii, caderea parului, unghii fragile, cefalee, hipotiroidism, tulburare de deficit de atentie cu sau fara hiperactivitate (ADHD).

La femeile aflate la varsta fertila, cea mai frecventa cauza a anemiei cu deficit de fier este pierderea fierului din sange din cauza perioadelor de ciclu sau a sarcinii. In plus, o dieta slaba sau anumite boli intestinale (boala celiaca, Helicobacter pylori) care afecteaza modul in care organismul absoarbe fierul, pot provoca, de asemenea, anemie cu deficit de fier.

Citeste si articolul :   6 alimente care vor aduce beneficii sanatatii creierului tau

De unde stii daca ai deficit de fier?

Un test de sange va va ajuta sa aflati nivelul de feritina din corpul dvs. Pentru aceasta, contactati medicul dumneavoastra. Nivelul feritinei din sange este in mod normal intre 700 si 1750 μg / L (micrograme pe litru) la barbati si intre 500 si 1500 μg / L la femei. Exista mai multe etape ale deficitului de fier, pentru care suplimentarea va fi diferita:

Deficienta usoara de fier: un nivel de feritina intre 10 si 30 μg / l, dar un nivel normal de hemoglobina;

Deficienta functionala de fier fara anemie: un nivel de feritina sub 10 μg / l, dar un nivel normal de hemoglobina;

Anemie feripriva (IDA): un nivel de feritina sub 10 μg / l, plus un nivel de hemoglobina sub 130 g / l la barbati, 120 g / l la femei si 110 g / l la femeile gravide.

Retineti ca un nivel de feritina intre 30 si 500 μg / l nu va provoca simptome si, prin urmare, nu necesita suplimentare. Unii oameni sunt mai predispusi la niveluri scazute de fier si ar trebui sa li se testeze periodic nivelurile de feritina. Acesta este in special cazul femeilor insarcinate, sugarilor, copiilor mici, sportivilor de performanta si persoanelor care sufera de anumite boli (ulcer gastro-intestinal, anumite tipuri de cancer, hemoroizi, hernie hiatica etc.).

Cum sa completezi deficienta de fier?

Ca si in cazul multor suplimente alimentare , doza de suplimente de fier variaza de la persoana la persoana. Aveti grija sa nu suplimentati prea mult, deoarece nivelurile ridicate de fier pot provoca probleme gastro-intestinale, greata, dureri abdominale sau lesin. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe suplimentarea cu fier. Majoritatea suplimentelor alimentare contin 14 mg de fier pe capsula. Unele marci ofera suplimente cu doze mari de 45 mg, potrivite pentru persoanele cu anemie severa (care nu trebuie luate fara sfatul medicului). Anumite alimente  pot impiedica absorbtia corecta a fierului.

Citeste si articolul :   Alimente pe care le poti manca noaptea fara teama de exces de greutate

Exista diferite tipuri de suplimente de fier (disponibile in capsule, tablete sau plicuri): sulfat de fier, gluconat, citrat si bisglicinat. Nu toate aceste forme sunt create egal: sulfatul de fier poate avea efecte secundare gastrointestinale, in special constipatie. Preferati produsele pe baza de bisglicinat de fier (fier chelat), mai bine tolerat de organism si mai eficient.

In caz de deficienta severa, poate fi oferita suplimentarea intravenoasa. Alte suplimente alimentare fac posibila lupta impotriva unei deficiente. Acesta este cazul, de exemplu:

Spirulina: contine mult fier si permite satisfacerea nevoilor organismului in caz de usoara deficienta. Fierul continut de spirulina este asimilat de 6,5 ori mai bine decat cel al carnii rosii!

Acerola: creste absorbtia fierului datorita vitaminei C pe care o contine, dar si pentru combaterea oboselii, un simptom major al deficitului de fier. Daca simptomele dumneavoastra sunt usoare, suplimentarea cu spirulina sau acerola poate fi suficienta pentru a le reduce. O schimbare este posibila si prin taierea ceaiului, cafelei si cresterea aportului de alimente bogate in fier (carne de organe, carne rosie etc.). Daca simptomele dvs. sunt mai severe, va trebui sa va consultati medicul pentru a efectua un test de sange si pentru a urma o suplimentare adecvata.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.