Nu ignora: Sapte semne ca mananci prea multa sare

Conform celor mai recente ghiduri alimentare, ar trebui sa consumati aproximativ 2.300 de miligrame de sare (1 lingurita) pe zi.

Cu toate acestea, se estimeaza ca aportul zilnic mediu este de aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu (aproximativ 1 pana la 1/3 lingurita). Aportul excesiv de sare poate provoca hiperaranurie si, in timp, poate duce la probleme grave de sanatate.

Iata o lista cu cele mai comune semne ca probabil  ai mancat prea multa sare in ultima vreme.

Umflaturi la nivelul corpului

Daca simti ca picioarele tale umflate sau ochii tai sunt umflati dimineata, probabil ca mananci prea multa sare. Motivul este ca atunci cand corpul tau primeste multa sare, incepe sa retina excesul de apa. Umflarea apare si trebuie tratata cu o dieta foarte limitata.

Publicitate

Sete excesiva

Sodiul din sare ajuta la echilibrarea fluidelor din organism. Cand mananci prea multa sare, corpul tau are nevoie de mai mult lichid pentru a-l curata pentru ca muschii si alte organe sa functioneze corect. Acesta este modul in care corpul tau isi regleaza raportul sodiu/apa prin consumul de lichide. Apa  este cea mai buna modalitate de a reveni la normal.

Citeste si articolul :   Iata 7 lucruri care se intampla cu corpul tau daca incepi sa bei ceai de papadie

Amintiti-va daca nu beti suficienta apa poate determina organismul sa extraga lichid din celulele sale, ceea ce poate duce la deshidratare.

Modificari ale urinei

De obicei, acumularea de sodiu in organism provoaca modificari severe ale urinare, care pot aparea din doua motive:

Consumul de   multa sare obliga rinichii sa lucreze ore suplimentare pentru a o elimina din organism. Acest lucru poate duce la boli de rinichi, care de obicei te face sa mergi mai des la toaleta.

Daca aveti prea mult sodiu in organism, aceasta ar putea fi din cauza pierderii de lichide, care duce adesea la deshidratare. Cand exista o pierdere semnificativa de apa in corpul tau, urina se micsoreaza si capata o culoare galben inchis.

Oase slabite

Consumul de sare poate fi o bariera serioasa pentru sanatatea scheletului. Cand mananci prea multa sare, rinichii tai nu o pot curata complet, iar acest lucru creste foarte mult pierderea de calciu. Deficienta cronica de calciu poate duce la oase slabite, probleme dentare si chiar la dezvoltarea osteoporozei.

Citeste si articolul :   10 alimente pentru curatarea colonului

Spasme musculare

Mentinerea echilibrului corect de sodiu si potasiu este esentiala pentru sanatatea dumneavoastra, deoarece aceste substante chimice sunt responsabile pentru contractia musculara. Daca dezechilibrati acest echilibru mancand prea multa sare sau mancand alimente sarate, este posibil sa aveti crampe sau tensiune musculara si durere.

Durere de cap

Aportul excesiv de sodiu creste volumul sangelui, astfel incat ocupa mai mult spatiu in vasele de sange. Aceasta dilatare a vaselor de sange duce la hipertensiune arteriala si, ca urmare, poate provoca dureri de cap severe.

Probleme cognitive

Hipertensiunea arteriala cauzata de aportul ridicat de sare poate deteriora arterele care duc la creier. Acest lucru va poate afecta capacitatea de a gandi clar si va poate ingreuna concentrarea asupra sarcinilor de zi cu zi.

In plus, deshidratarea persistenta poate duce la tulburari de memorie, oboseala si reactii mai lente.

Publicitate

Publicitate

Autor