14 vitamine si minerale si alimentele in care se gasesc

Vitaminele si mineralele sunt necesare organismului nostru. Ele nu furnizeaza energie, ci transforma alimentele noastre in energie. Sunt esentiale pentru contractia musculara, activarea functiei nervoase, lupta impotriva bolilor si protejarea celulelor.

1 – Vitamina A (Retinol): Este benefica pentru vedere, piele si sistemul imunitar. Reduce riscul anumitor tipuri de cancer si combate infectiile. Ajuta la cresterea oaselor. Se gaseste in mango, morcovi, broccoli, ficat de vitel, dovleac.

2- Vitamina B1 (Tiamina): Intareste energia metabolismului si functia nervoasa. Este continut in pepene verde, rosii, spanac, lapte de soia, seminte de floarea soarelui.

3- Vitamina B2 (Riboflanvina): Intareste energia metabolismului, ajuta la o vedere buna si o piele sanatoasa. Iata care sunt alimentele care il contin: spanac, broccoli, ciuperci, lapte, ficat, oua, stridii si crustacee.

Publicitate

4- Vitamina B3 (Niacina): Intareste energia metabolismului, sistemul digestiv si nervos si ajuta la o piele sanatoasa. Urmatoarele alimente sunt bogate in el: spanac, cartofi, rosii, carne de vita, pui, creveti, ton si ficat.

Citeste si articolul :   Dieta pentru creier: alimente care pot imbunatati memoria la orice varsta

5- Vitamina B6 (Piridoxina): Ajuta organismul sa metabolizeze grasimile si proteinele. Este benefic pentru producerea de globule rosii din sange. Se gaseste in cantitati mari in carnurile rosii, banane, pepene verde, rosii, cartofi, broccoli, spanac, pui, peste si orez alb.

6- Vitamina B12: Este folosita in sinteza de noi celule, descompune acizii grasi si aminoacizii. Ajuta la mentinerea celulelor nervoase. Se gaseste in lapte si branzeturi, carne rosie, carne de pasare, peste, oua, stridii si crustacee.

7- Vitamina C (Acid ascorbic): Are exact aceleasi functii ca si vitamina B12. Este necesar pentru oasele sanatoase. Se gaseste in mango, lamaie, portocale, capsuni, kiwi, spanac, broccoli, ardei rosu, mazare si rosii.

8- Vitamina D: organismul are nevoie de ea pentru a absorbi calciul. Vitamina D promoveaza mineralizarea oaselor. Il vei gasi in  cereale, oua, ficat, peste si in expunerea la soare.

9- Vitamina E: Aceasta vitamina este antioxidanta. Ajuta la o piele sanatoasa si ochi sanatosi. Avocado, cod, creveti, tofu, seminte de floarea soarelui, alune si uleiuri vegetale polinesaturate sunt bogate in el.

Citeste si articolul :   Care este cea mai sanatoasa parte a lamaii

10- Vitamina K: Favorizeaza sinteza sangelui, proteinelor si regleaza nivelul de calciu din sange. Se gaseste in spanac, broccoli, ficat, varza, frunze de legume verzi.

11- Folati: Ei promoveaza sinteza ADN-ului si formarea de noi celule. Ele protejeaza impotriva radicalilor liberi si impotriva infectiilor. Se gasesc in rosii, broccoli, spanac, sparanghel si fasole.

12- Fier: Ajuta celulele sanguine sa livreze oxigen din plamani catre restul corpului. Se gaseste in carnea rosie, peste, pasare, linte, fasole, tofu, spanac si multe alte plante.

13- Magneziul: Ajuta la mentinerea unui nivel bun de energie si a capacitatii de relaxare. Este prezent in legumele cu frunze verzi, cereale integrale, banane, lapte degresat si iaurt.

14- Zinc: Ajuta copiii sa creasca mai inalt si mentine adultii sanatosi. Se gaseste in stridii, crab, homar, carne rosie, pasare, nuci si cereale pentru micul dejun si in final in produsele lactate.

Autor