Cele mai bune trei substante pentru sanatatea creierului

In prezent, oamenii de stiinta acorda din ce in ce mai multa atentie studierii relatiei dintre substanta cenusie si dieta. Se stie deja ca 90% din serotonina („hormonul fericirii”) este produsa in tractul gastro-intestinal. Cel mai bun mod de a va mentine creierul in functiune este sa mancati o dieta sanatoasa care sa va ofere toate vitaminele si mineralele de care aveti nevoie. Uma Naidu, MD, a numit substantele din deficienta carora sufera cel mai mult creierul.

Vitamina D

Vitamina solubila in grasimi sustine sanatatea oaselor si actioneaza ca un neurosteroid. Ajuta la reducerea inflamatiei in organism si controleaza eliberarea factorului de crestere a nervilor (NGF), care este esentiala pentru buna functionare a neuronilor din hipocamp.

Multi oameni prezinta deficienta de vitamina D, in special in nord-estul indepartat, unde clima si intensitatea luminii solare afecteaza nivelul sangelui, a spus Naidu. O sursa buna de vitamina D o reprezinta pestele gras, ciupercile, precum si produsele lactate si galbenusurile de ou.

Omega 3

Exista trei tipuri principale de acizi grasi omega-3: acid alfa-linolenic, acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA). EPA si DHA, care se gasesc in pesti, sunt foarte importante pentru sanatatea inimii si a creierului. „Omega-3 stimuleaza sanatatea creierului prin scaderea markerilor de inflamatie si protejarea neuronilor”, a spus Naidu.

S-a constatat ca pacientii cu dementa au niveluri extrem de scazute de omega-3, iar suplimentarea poate ajuta sa faca fata scaderii performantei mentale.

Citeste si articolul :   Consuma suc de lamaie in loc de pastile, daca te confrunti cu una dintre aceste 7 probleme

Magneziu

Acest mineral este implicat in 300 de reactii biochimice din organism, inclusiv reglarea starii de spirit si a somnului. S-a dovedit ca lipsa magneziului este asociata cu tulburari de anxietate, tulburari de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), oboseala si libidoul scazut.

Substanta este prezenta in seminte de dovleac si susan, tarate de grau, cacao, hrisca, migdale prajite si alune. Nu este recomandata administrarea suplimentelor de magneziu fara consultarea medicului dumneavoastra.

Autor