Deficienta de fier: semne, consecinte si cum se compenseaza

Fierul este un element esential in organism pentru mentinerea sanatatii. Lipsa acestuia poate duce la consecinte grave.

De ce este fierul important pentru oameni?

Fiecare parte a corpului nostru are nevoie de fier. Oligoelementul face parte din proteina hemoglobinei, care este continuta in eritrocite (adica globule rosii) si transporta oxigenul de la plamani catre toate organele si tesuturile.

Fierul face parte din enzimele care sunt necesare pentru majoritatea proceselor metabolice. Multe depind de ele – imunitate, memorie, performanta, gandire creativa si asa mai departe. Fierul participa la procesele de diviziune celulara, biosinteza ADN-ului, colagenului, hormonilor steroizi, joaca un rol important in functionarea sistemului nervos, hematopoieza, detoxifiere si multe altele.

De ce apare deficitul de fier?

Pot exista o multime de motive pentru aparitia fierului. In primul rand, aceasta este o dieta dezechilibrata. Leguminoase, hrisca, organe, carne, peste, tarate de grau – aceste alimente bogate in fier nu sunt adesea incluse in dieta oamenilor. In acest sens, se formeaza probleme. La copii, lipsa unei componente apare din cauza lipsei de alimente sanatoase din alimentatie, deoarece prefera mai ales dulciurile, fructele etc.

Publicitate

Este necesar sa intelegem ca organismul nu poate produce fier de la sine, acesta trebuie obtinut cu alimente. Este necesar sa se intocmeasca un meniu echilibrat, datorita caruia aceasta cauza a deficitului de fier va fi cu siguranta eliminata.

Citeste si articolul :   Cinci tipuri de partener de evitat

Un alt motiv al lipsei unei componente poate fi numit incompatibilitatea produselor consumate, chiar si cu o alimentatie echilibrata. Asadar, alimentele care contin fier nu trebuie spalate cu ceai sau cafea, deoarece contin tanin, o substanta care interfereaza cu absorbtia fierului. Nu trebuie sa combinati alimentele cu fier si calciu, de exemplu, hrisca cu lapte, deoarece se neutralizeaza reciproc.

O cauza la fel de problematica este incapacitatea organismului de a absorbi fierul. Procesul de separare a unui element de alimente si absorbtia acestuia in sange are loc in intestinul subtire. Din cauza diferitelor probleme cu organul (de exemplu, disbioza), functia este afectata.

Deficitul de fier poate fi cauzat de sarcina. In acest moment, in corpul femeii se formeaza un nou corp, care are nevoie si de fier. Pentru a rezolva problema, ar trebui sa faceti in mod constant testele necesare, inclusiv monitorizarea nivelului de hemoglobina din sange.

Cantitati mari de fier sunt excretate prin transpiratie. Prin urmare, antrenamentul, munca fizica grea poate provoca si o scadere a nivelului de fier din sange. Pentru a preveni acest lucru, este necesar sa luati in considerare cu atentie cum sa-l reumpleti.

Publicitate

Pierderea de sange este cea mai frecventa cauza a deficitului de fier. In special deficienta sa poate fi experimentata de femeile aflate la varsta fertila in timpul menstruatiei.

Semne de deficit de fier

Semnele deficientei de fier includ o serie de simptome specifice: letargie, oboseala, slabiciune, ameteli. Daca aveti o deficienta prea mare a acestei componente, atunci este foarte probabila formarea de zgomot in urechi, tulburari de vedere

Citeste si articolul :   Iodul in alimente: ceea ce trebuie sa stiti despre acest element

De regula, la femei, parul devine uscat si incepe sa cada. Pot aparea crapaturi in colturile gurii, unghiile devin casante si se exfoliaza.

Printre barbati, exista si semne indicative. Deci, chiar si putina activitate poate provoca transpiratie abundenta, dificultati de respiratie. La copii, cel mai adesea se observa o scadere a imunitatii, pielea devine palida, devine uscata si pofta de mancare este pierduta. Pot exista, de asemenea, probleme de invatare, tulburari de memorie si scaderea performantei academice. Exista cateva semne destul de atipice ale deficitului de fier, manifestate in dorinta de a manca ceva nepotrivit alimentatiei. De asemenea, trebuie amintit ca, daca deficitul de fier este prea lung, simptomele se vor agrava.

Consecintele deficitului de fier

Cu deficienta de fier, corpul uman incepe sa devina decrepit. Devenim inerti, letargici. De asemenea, provoaca simptomele descrise mai sus. Toate acestea, in general, sunt capabile sa reduca calitatea vietii si capacitatea de munca.

De asemenea, din cauza lipsei de calorii, furnizarea de oxigen a celulelor este intrerupta, iar acest lucru duce la o slabire generala a imunitatii, o crestere a riscului de a dezvolta boli infectioase. Probabilitatea de a contracta ARVI creste de 2 ori.

Una dintre consecintele neplacute va fi deteriorarea starii pielii, a membranelor mucoase, inclusiv a tractului gastrointestinal. Se pot forma eczeme, tensiunea arteriala poate fi perturbata si poate aparea tahicardie.

Citeste si articolul :   Cum se pastreaza alimentele in frigider pentru a fi proaspete mai mult timp

Refacerea deficitului de fier

Pentru a incepe sa va completati deficitul de fier, mai intai trebuie sa va asigurati ca il aveti cu adevarat. Acest lucru necesita facerea  analizelor de sange adecvate. Dupa aceea, medicul poate prescrie medicamente speciale care cresc nivelul de fier din organism.

Totusi, retineti compatibilitatea: fierul este un concurent pentru asimilarea cu calciu, zinc, vitamina E. Prin urmare, nu este nevoie sa cumparati astfel de complexe in care sunt prezente toate aceste substante. Cel mai optim este sa luati fier singur, altfel va fi absorbit necorespunzator . De asemenea, amintiti-va ca suplimentele de fier pot provoca constipatie. Dar combinatia de fier cu vitaminele B si C va imbunatati absorbtia.

De asemenea, asigurati-va ca includeti in dieta alimente care sunt bogate in fier si care va vor ajuta la refacerea echilibrului. Fasole alba, ficat de vita, linte, caju, naut, ciocolata neagra, spanac, mere, merisoare, piersici, migdale,  caise uscate, stafide, alge marine si multe altele vor fi de mare ajutor in refacerea nivelului de fier din sange.

Publicitate

Autor