Deficitul de fier poate provoca probleme grave de sanatate. Iata care sunt semnele la care trebuie sa fii atent si ce alimente te ajuta

Corpul este o masina complexa care are nevoie de mai multi nutrienti pentru a functiona corect. Fierul este un mineral esential pentru organism si, mai ales, joaca un rol cheie in productia de hemoglobina. Se gaseste in cantitati foarte mici in corpul nostru si este necesar sa consumam suficient. Deficitul de fier poate avea consecinte grave asupra sanatatii dumneavoastra. Prin urmare, este esential sa recunoastem semnele unei deficiente a acestui mineral.

Fierul este un mineral gasit in unele dintre alimentele noastre. Este esential pentru corpul nostru, iar o deficienta a acestui mineral poate provoca complicatii cu repercusiuni grave asupra sanatatii dumneavoastra.

Semne de deficit de fier

Simptomele deficitului de fier sunt multe si variate. Iata doar cateva :

– Oboseala persistenta si inexplicabila chiar si dupa un somn bun

Publicitate

– Tulburarile de dispozitie si iritarea pot fi un semn al deficitului de fier

– Dificultatea de concentrare in timpul lucrului poate insoti carenta de fier

Citeste si articolul :   Cinci beneficii pentru sanatate ale caiselor despre care nu stiai

– Dureri de cap intense

– Caderea parului poate fi un semn alarmant care indica un potential deficit de fier

– Deficitul de fier poate provoca subproductia salivei, astfel incat o gura uscata poate fi un semn al deficitului de fier

Daca aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome, va trebui sa consultati un medic care va putea sa inteleaga originea afectiunilor dvs. si, prin urmare, sa detecteze un potential deficit de fier.

Publicitate

Factori care duc la deficit de fier

Exista mai multe motive care pot duce la aceasta deficienta. Primul este in mod evident lipsa consumului de alimente bogate in fier. Cu toate acestea, nu este intotdeauna principala cauza a  deficientei. Mai multe boli pot cauza o absorbtie slaba a acestui mineral esential: Ulcerele, bolile gastrice, dar si perioadele grele pot duce la pierderea fierului de catre organism. De asemenea, este necesar sa fiti atenti in timpul sarcinii, deoarece cerintele de fier cresc. In acest caz, cereti sfatul medicului dumneavoastra pentru a va asigura ca primiti suficient fier pentru dumneavoastra si copilul dumneavoastra.

Citeste si articolul :   Frunza de dafin : sedativ, calmant pentru durere si antiinflamator

Prevenirea deficitului de fier

Pentru a preveni carenta de fier, se recomanda consumul de alimente bogate in acest mineral. Amintiti-va ca este recomandat unui adult sa consume 12 mg de fier pe zi. Acest lucru este prezent in alimente variate. Conform recomandarilor nutritionale nationale, fierul prezent in produsele de origine animala, cum ar fi carnea rosie si pestele, este mult mai asimilabil decat fierul prezent in produsele vegetale. Prin urmare, este recomandabil sa consumati aceste produse. In plus, retineti ca taninurile prezente in ceai scad absorbtia acestuia, de aceea este recomandabil sa nu insotiti alimente bogate in fier cu ceai.

Atunci cand nu este posibil sa consumati proteine animale ca in cazul unei diete vegetariene sau vegane, este recomandabil sa consultati un medic pentru a va administra un supliment de fier pentru a evita orice deficienta a acestui mineral.

Ce alimente sunt bogate in fier?

Pe langa carne, peste gras si ficat de vitel, care sunt bogate in fier,  exista si alte alimente care il contin:

Citeste si articolul :   De ce apar pietrele la fiere. Care este tratamentul litiazei biliare

-Urzici

– Melci

– Lintea

– Fasole alba

– Stridii

– Seminte de floarea soarelui

– Migdale si nuci

– Spanac

– Cacao

– Brocoli

– Curmale

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.