Raed Arafat, despre valul 4: “Este posibil ca ajungem la un numar mai mare de copii infectati “

Raed Arafat, Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne spune ca diferenta dintre primele trei valuri ale pandemiei de coronavirus si valul al patrulea este ca in acest al patrulea val cei care nu s-au vaccinat ”si-au asumat un risc”.

Seful DSU a anuntat ca autoritatile se pregatesc inclusiv cu paturi de terapie intensiva pentru copiii infectati cu virusul SARS-CoV-2, avand in vedere impactul noii tulpini virale asupra tinerilor.

“Putem sa spunem ca cei care nu au dorit sa se vaccineze in conditiile in care in Romania statul a pus la dispozitie pentru toti – noi puteam acuma sa avem si 10 milioane de vaccinati, nu numai cinci – faptul ca unii au ales sa nu se vaccineze este o asumare si asta. Deci si-au sumat un risc. Noi, ca servicii medicale, ca servicii de urgenta, spitale, noi nu suntem judecatori. Noi vom trata orice persoana care ajunge la spital, vom trata exact cum am tratat si in valul unu si doi si trei. Nu va fi nicio problema aici. Numai ca e o diferenta intre valurile trecute si acest val: ca acuma multi si-au asumat riscul. Inainte nu avem arma, acum am avut arma si am avut-o luni de zile in care puteam sa ne protejam mult mai bine. Faptul ca unii nu au vrut sa se protejeze, asta este alegerea lor, dar este si un risc”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt de ultim moment. Se vor da amenzi: "Trebuie sa inteleaga foarte clar"

Raed Arafat a mentionat ca varianta Delta a virusului se transmite foarte usor “dupa un contact de doua-trei minute este posibil sa te infectezi”.

Publicitate

Publicitate

“Este posibil ca ajungem la un numar mai mare (de copii infectati – n.r.) pentru ca asta s-a intamplat in alte tari. In Statele Unite au ajuns si copii de sapte si de sase si de cinci ani la spital din cauza COVID-ului. Copii care nu se pot vaccina si care trebuie protejati altfel. Clar ca varianta asta are un impact mai mare pe tineri si pe copii”, a spus secretarul de stat.

Potrivit sefului DSU, in Romania au existat doi pacienti de 30 de ani decedati din cauza COVID, desi nu aveau comorbiditati, iar unii tineri ajung cu forme grave la terapie intensiva.

VALUL 4. Va avea Romania o noua carantina?

Raed Arafat a spus, la Digi 24, ca asteapta sa vada cum va creste numarul cazurilor de COVID-19 si apoi incidenta, pentru a vedea ce decizii se iau.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt important pentru vaccinatii ”la chiuveta” spitalizati

„Clar, (luam decizii – n.r.) evitand inchiderea economiei si inchiderea scolilor si incercand sa mergem mai mult pe solutii tintite local, zonal, pe anumite activitati poate sa limitam accesul partial, dar nu total, pentru a proteja si personalul care lucreaza si pentru a evita raspandirea. Este o raspandire care se face foarte usor a variantei Delta”, a spus Raed Arafat.

Intrebat daca va mai fi un lockdown in Romania, Arafat a spus ca nu asta este intentia si nu crede ca se va intampla. „Nu asta e intentia si nu cred. Totusi, avem si cateva milioane de persoane vaccinate. Asta va avea un efect sa scada impactul pe sistemul sanitar sau sa limiteze impactul. Nu ma astept la un lockdown sau la masuri dure cum au fost luate in alte state pe parcursul valurilor trecute”, a mai spus seful DSU.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.