Vitamine: elementele esentiale ale dietei noastre

Vitaminele sunt substante organice esentiale pentru metabolismul uman. Ele participa la dezvoltarea si cresterea corpului, iar unele dintre ele sunt create de corpul insusi. In plus, ele sunt esentiale pentru buna functionare a multor organe. Aceste vitamine esentiale sunt obtinute printr-o alimentatie sanatoasa si anumite suplimente.

Exista multe categorii de vitamine, treisprezece in total. Toate lucreaza impreuna cu enzimele si celulele din corpul nostru pentru a stimula procesele metabolice ale corpului nostru si pentru a oferi o doza mare de energie. Deci, sa aruncam o privire mai atenta asupra modului in care acesti micronutrienti ne influenteaza corpul si de ce ar trebui sa fie o parte integranta a dietei noastre.

Vitaminele fac parte dintr-un lant alimentar

Vitaminele se gasesc in multe dintre alimentele pe care le consumam. De exemplu, toate legumele si fructele au micronutrienti esentiali, care sunt vitamine care intra in corpul nostru prin absorbtie. Acest proces are loc si la animalele pe care le mancam. O mare parte dintre acestea se hranesc si cu fructe si legume si, ca urmare, ingereaza micronutrienti in corpul lor. In momentul consumarii acestora obtinem un aport nutritiv important.

Vitaminele  ne intaresc organismul

Multe vitamine, cum ar fi vitamina C, ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele ajuta organismul sa lupte impotriva tuturor tipurilor de boli si infectii. Studii recente arata ca fructele care contin cantitati mari de vitamina C joaca un rol important in prevenirea bolilor precum obezitatea si in combaterea supraponderala.

Altele, precum vitamina E, protejeaza pielea, unghiile si parul. Pe scurt, toti micronutrientii ofera beneficii pentru organism in general, care sunt imbunatatite si mai mult cu o dieta speciala.

Ele favorizeaza cresterea musculara

Daca practicam exercitii fizice si aerobice, ne putem suplimenta alimentatia cu alimente bogate in vitaminele B3 si B6. Acestea faciliteaza dezvoltarea si cresterea muschilor si permit recuperarea tesutului corporal si elasticitatea pielii. Se gasesc in fructe, precum ananas, avocado, struguri si banane, printre altele. Ele pot fi obtinute si prin suplimente alimentare.

Multe vitamine sunt folosite ca supliment al dietei

Daca avem grija sa consumam o varietate de alimente echilibrate, absorbim o mare varietate de vitamine pentru organismul nostru. Totusi, daca tinem o dieta stricta sau daca organismul nostru este slabit, poate fi util sa ne imbogatim alimentatia cu suplimente alimentare. Acestea garanteaza un aport adecvat al tuturor micronutrientilor.

Citeste si articolul :   Musetelul este lider printre plantele medicinale

Drept urmare, ajuta la prevenirea bolilor precum anemia sau subnutritia. De exemplu, vitamina B12 creste cantitatea de globule rosii din organism. Se gasesc de obicei in carne si peste, deoarece sunt in principal de origine animala.

Sunt bogate in antioxidanti

Vitaminele A, C si E au proprietati antioxidante foarte puternice si joaca un rol important in protectia celulelor din corpul nostru. Ele neutralizeaza radicalii liberi, care pot provoca deteriorarea pielii si batranete. Drept urmare, o dieta care include aportul de alimente bogate in vitamine ofera organismului o cantitate mare de antioxidanti si un potential mare de bunastare a corpului.

Unele dintre ele sunt, de asemenea, folosite in tratamentele pielii si pentru intinerire. Este important de subliniat ca beneficiile vitaminelor, atunci cand sunt luate in plus fata de o dieta echilibrata, sunt surprinzatoare. In plus, au beneficii in multe situatii. De exemplu, studii recente din Statele Unite arata ca o concentratie mare de vitamina D la femei promoveaza fertilitatea si protejeaza sarcina.

Citeste si articolul :   Omega 9 - acizi grasi nesaturati care previn infarctul

Cu toate acestea, nu ar trebui sa abuzam de ele . Intr-adevar, prea multe vitamine in organism pot cauza probleme grave de sanatate. Prin urmare, acestea trebuie consumate in doze recomandate de nutritionisti si cu moderatie.

Publicitate

Publicitate

Autor