Se cere declararea starii de alerta in Sectorul 1 din Bucuresti pentru 30 de zile. Oamenii cer interventia armatei

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului Bucuresti sa declare starea de alerta pe o perioada de 30 de zile, din cauza situatie cauzata de neridicarea gunoiului de catre Romprest. Potrivit primariei, deseurile nu au mai fost colectate de 20 de zile, ceea ce pune in pericol sanatatea cetatenilor dar si mediul inconjurator.

”Decizia a fost luata in baza unei analize de risc a starii actuale a Sectorului 1, fundamentata pe un raport al Compartimentului Protectia Mediului din cadrul Politiei Locale Sector 1 si a unei note privind deficientele activitatilor de curatenie stradala realizata de Directia de Utilitati Publice, Salubrizare si Protectia Mediului Sector 1. Conform analizei, deseurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creand acumulari pe strazi, in special in zona centrala si din zonele cu tranzit intens”, a transmis, miercuri, Primaria Sector 1.

Astfel, incepand cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat ca serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai functioneaza pe raza Sectorului 1.

”Potrivit raportului de gestiune a deseurilor din luna iunie 2020, cantitatea totala de deseuri colectata din Sectorul 1 in luna respectiva a fost de 11,24 mii de tone, adica, in medie, 374 tone/zi. In consecinta, putem stima ca astazi, 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deseuri generate de populatie, institutii publice si agenti economici. Depozitarea necontrolata a unei astfel de cantitati de deseuri, in crestere continua, reprezinta o criza cu riscuri multiple”, a mai anuntat Primaria Sector 1.

”Raportul descrie si care sunt relatiile autoritatii locale cu operatorul de salubritate, dupa ce Romprest Service a intrerupt prestarea serviciilor de colectare si transport a deseurilor municipale si a intrerupt frecventa maturatului stradal. Astfel, refuzul Primariei Sectorului 1 de a plati unele facturi emise de catre Romprest Service se refera strict la unele activitati de salubrizare stradala, bazate pe tarife nejustificat de mari si ilegale, dupa cum, de altfel, au constatat si controalele efectuate de Curtea de Conturi si de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC)”, se mentioneaza in comunicatul Primariei..

In ceea ce priveste prestarea de servicii de gestionare a deseurilor municipale, cu o pondere valorica de 25% din totalul facturilor emise, ”Primaria Sectorului 1 a validat si a achitat pana in prezent integral serviciile privind colectarea, transportul, sortarea/tratarea deseurilor menajere si similare, inclusiv Contributia pentru Economie Circulara pentru fractia depozitata, ce rezulta in urma tratarii deseurilor municipale, onorandu-si astfel obligatiile contractuale pe acest segment de servicii prestate, evitand in acelasi timp afectarea continuitatii prestarii serviciului de colectare a deseurilor menajere”.

Citeste si articolul :   Decizie definitiva. Ce se intampla cu Clotilde Armand

Institutia precizeaza ca, prin plata acestor facturi, Primaria Sectorului 1 a achitat indirect, dar integral, si prestarile de servicii de sortare/ tratare deseuri, asigurate pentru Romprest Service de catre furnizorii acestor servicii, Rom Waste Solutions SA, 3R Green SRL, furnizori contractati direct de catre operatorul de salubrizare pentru sortarea/tratarea deseurilor municipale provenite de pe raza administrativa a Sectorului 1 Bucuresti.

”Compania Romprest Service SA a fost notificata de Primaria Sectorului 1 prin adresa cu nr. A241/16.07.2021 ca in termen de maxim 72 de ore de la primirea adresei sa isi onoreze si sa execute obligatiile contractului de delegare de salubrizare. Acest lucru nu s-a intamplat. In ciuda acestei situatii, Romprest Service SA continua sa nu isi indeplineasca obligatia de a ridica deseurile provenite de pe raza administrativa a Sectorului 1 Bucuresti”, mai transmite Primaria.

La inceputul lunii iunie a mai existat o solicitare de instituire a starii de alerta in Sectorul 1, insa Prefectura nu a dat curs.

Se cere interventia armatei.

Problema gunoaielor de pe strazile celui mai bogat sector al Capitalei nu a fost rezolvata, la aproape trei luni de la izbucnirea conflictului dintre primarul Clotilde Armand si operatorul de salubritate Romprest.

Citeste si articolul :   Numarul persoanelor retinute dupa bataia de la Sacele s-a dublat

Veche de peste jumatate de an, cearta dintre primarul Sectorului 1 si operatorul de salubritate aflat sub contract cu Primaria a transformat cetatenii in victime colaterale si-a imbacsit, la propriu, strazile si trotuarele celui mai bogat sector din Bucuresti. Este o situatie care revolta din ce in ce mai multi locuitori. Oamenii cer interventia armatei si referendum pentru demiterea primarului.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.