Doliu in Biserica Ortodoxa Romana. A incetat din viata Preasfintitul Parinte Vasile Flueras

Doliu in Biserica Ortodoxa Romana. Preasfintitul Parinte Vasile, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a incetat din viata la varsta de 72 de ani, anunta Mitropolia Clujului.

Inmormantarea va avea loc luni, 11 octombrie 2021. Programul funerariilor de la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca este urmatorul:

09:00 – Sfanta Liturghie arhiereasca

12:00 – slujba Prohodului propriu-zisa

Publicitate

– Inhumarea in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane

Preasfintitul Parinte Vasile s-a nascut in data de 30 decembrie 1948, in orasul Cluj-Napoca, din parintii Constantin si Rozalia Flueras, muncitori, familie ce isi avea „radacini adanci” in Manastur.

A urmat scoala generala in Manastur (1955-1962), Scoala profesionala „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajandu-se la Uzina „16 februarie”. In paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obtinut si bacalaureatul.

In anul 1972 s-a inscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde in 1976 a obtinut si licenta in Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale in scrierile Parintilor Capadocieni”, la catedra de Bizantinologie, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae.

Citeste si articolul :   Cabral, in doliu: "Am pierdut un om misto"

In 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, jud. Cluj, de catre Preasfintitul Parinte Episcop-vicar Justinian Chira Maramuresanul. La scurta vreme a fost detasat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la Parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din cartierul Grigorescu, Municipiul Cluj-Napoca.

Dupa alte cateva luni (in august 1977) a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din cartierul clujean Manastur. Pentru activitatea misionar-pastorala deosebita Arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat distinctia bisericeasca de „iconom” (in anul 1987).

In anul universitar 1990-1991 a fost si duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxa), fiind un preot model pentru studentii teologi. La 24 martie 1991 (ajunul Bunei Vestiri) a fost tuns in monahism la manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul” din Alba-Iulia de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei.

Ca monah a indeplinit ascultarea de staret la Manastirea Nicula, din octombrie 1991 pana in februarie 1994. S-a impus in fata obstii manastiresti prin bunatate, intelepciune, rabdare si exemplu personal.

Citeste si articolul :   Premierul Orban, anunt pentru toti romanii. Nu se deschid

In februarie 1994, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca si exarh al manastirilor din Eparhia Vadului, Feleacului si Clujului; a fost hirotesit apoi si in rangul de arhimandrit.

In urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului si hirotonit intru arhiereu in 15 august 1998, la Manastirea Nicula.

Ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului a publicat numeroase articole, a sfintit si resfintit numeroase biserici si manastiri. De asemenea, a desfasurat o bogata activitate social-misionara. Printre cele mai importante proiecte alea Preasfintiei Sale se numara Centrul de ingrijiri paliative „Sfantul Nectarie” din Cluj-Napoca, initiat in anul 2009.

In luna septembrie a anului 2014, ierarhul a suferit un accident vascular cerebral.

La finalul anului 2019, ca urmare a aprobarii cererii de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 17 decembrie 2019, se retrage din activitatea administrativa, continuandu-si pe mai departe activitatea pastorala si duhovniceasca.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.