Anunt de la Guvern: “Exista posibilitatea prelungirii starii de urgenta”. Cand va fi facut anuntul asteptat de intreaga Romanie

Ionel Danca, Seful Cancelarie premierului, a subliniat ca in cazul epidemiei de coronavirus „situatia ramane in conrtinuare riscanta”, iar autoritatile au in vedere chiar si extinderea starii de urgenta  dupa data de 15 mai.

”Situatia ramane in continuare riscanta. Rabdarea romanilor care s-a dovedit una generoasa in raport cu recomandarile autoritatilor (…) sigur ca aceasta rabdare are si ea limitele ei. Am incercat in ultima perioada sa enuntam diverse scenarii pentru a da o speranta romanilor ca situatia va putea fi depasita in curand si vom putea gradual sa revenim la un ritm de viata normal.

Dar acest lucru depinde nu neaparat de autoritati, cat de evolutia infectiilor, or in ultimele zile vedem ca, in ciuda tuturor recomandarilor, poate si pe fondul unei relaxari anticipate, grabite, a populatiei, au aparut noi cazuri si noi focare. De aceea trebuie sa fim in continuare vigilenti. Din pacate, nu putem sa ne grabim numai din perspectiva rabdarii populatiei sa ne grabim sa adoptam masuri care ne-ar putea intoarce in situatia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen” a subliniat Ionel Danca.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Opt persoane, intre care si un medic, de la Centrul de Dializa Alba Iulia au coronavirus

Ce se poate intampla dupa data de 5 mai.

Publicitate

Seful Cancelariei a mai spus ca, avand in vedere evolutia cazurilor de infectare, autoritatile au pregatit mai multe scenarii pentru perioada ce va urma dupa 15 mai. Printre aceste scenarii se afla si ce cu prelungirea starii de urgenta.

„Exista toate scenariile pe masa. Exista inclusiv posibilitatea prelungirii starii de urgenta, exista scenariul modificarii acestei situatii si declararii starii de alerta care sa permita autoritatilor adoptarea unor masuri restrictive in continuare, de o amploare mai mica, asa cum exista posibilitatea renuntarii la situatia de urgenta si de a derula o campanie de informare ampla la nivelul populatiei astfel incat gradul de conformare la recomandarile autoritatilor sa fie in continuare unul foarte ridicat” a mai transmis Ionel Danca.

Ce se intampla cu restaurantele si mall-urile

Ionel Danca a mai specificat ca sunt „cateva prioritati” si sunt luate in calcul zonele care prezinta un risc ridicat cu privire la raspandirea virusului, cum ar fi restaurantele si mall-urile „care nu vor fi in prima linie a masurilor de relaxare”, chiar daca cetatenii isi doresc acest lucru.  Potrivit Sefului Cancelariei, masurile vor fi decise doar in urma unei analize „foarte riguroase” facute in zilele dinaintea datei de 15 mai.

Citeste si articolul :   Medicul Gabriel Diaconu: " Aseara tarziu o pacienta care a nascut la spitalul Life Memorial/ Medlife Grivita a fost testata pozitiv pentru Covid-19."

Anuntul despre noile masuri va fi facut cu cateva zile inainte de data de 15 mai

Seful cancelariei primului ministru a mai vorbit si despre dotarile pentru sistemul medical, ca „am plecat in aceasta batalie cu mainile goale si intr-un timp foarte scurt am reusit, pe langa aprovizionarea din import cu materialele sanitare (…) am reusit performanta, in ciuda tuturor criticilor, am reusit sa dam drumul inclusiv productiei locale”.

„Am dat deja in productie productia de masti, de combinezoane, se lucreaza inclusiv pentru productia de materiale necesare acestor echipamente, se lucreaza la productia de alte echipmente sanitare a i credem ca pentru perspectiva unui val doi om fi pregatiti inclusiv din punctul de vedere al productiei locale” a punctat Danca.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.