Alexandru Rafila, cand este posibil sa revenim la starea de urgenta

Conform spuselor Profesorului Alexandru Rafila, Romania ar putea intra din nou in stare de urgenta. Acest lucru se va  intampla daca numarul cazurilor  grave de pacienti cu forme grave de coronavirus va creste, iar spitalele nu le vor face fata.

Dupa ce ministrul Sanatatii Nelu Tataru a spus ca daca Romania va inregistra 10.000 de cazuri noi in cateva zile, starea de urgenta ar putea fi necesara, reprezentantul Romaniei la OMS a dat mai multe declaratii:

„Cu siguranta un element care trebui luat in considerare este legat de capacitatea sistemului de sanatate de a primi pacientii, mai ales cei cu formele grave, si de a-i trata. Cred ca acolo va fi punctul de inflexiune. Nu e asa de important numarul de cazuri diagnosticate, cat cel mai important este numarul de cazuri care fac forme grave de infectie si care au nevoie de asistenta medicala care la un moment dat nu mai poate fi acordata si se ajunge la un numar mare de decese”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

Citeste si articolul :   Cine e omul care l-a detronat pe Marian Oprisan de la sefia CJ Vrancea

”10.000 de cazuri in 3-4 zile”, a declarat Nelu Tataru. Acesta este scenariul la care Romania este posibil sa ajunga.

”Altceva e sa apara 10.000 de cazuri intr-o saptamana jumatate, doua si alta e sa apara 10.000 de cazuri in 4-5 zile. Atunci este impunerea unei stari de urgenta. In conditiile in care avem aceste 10.000 de cazuri in 3-4 zile la nivelul intregii tari se impune starea de urgenta, cand avem aceste 10.000 de cazuri in trei orase diferite atunci carantinam acele orase”, a declarat ministrul Sanatatii Nelu Tataru.

”De patru saptamani a urmat o crestere usoara, progresiva, pe care ne-am asumat-o in contextul acestor relaxari, dar nu era numai partea noastra, este si partea de colaborare a celorlalti. O data cu nerespectarea unor reguli am putut vedea si o transmitere comunitara accentuata. Acele aglomerari urbane, ca a fost litoral, ca a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou numar de cazuri. O crestere care a fost progresiva accelerata in ultimele doua saptamani.

Citeste si articolul :   Veste proasta! Au aparut primele de cazuri de elevi depistati pozitiv

Nu instituim starea de urgenta doar pentru doua zile in care am avut un numar crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenta, care este apanajul presedintelui, in contextul in care avem o perioada cu transmitere accentuata, la un moment dat, o crestere a numarului de cazuri exponential, poate si dublari de la o zi la alta, intr-un context in care transmiterea comunitara este accentuata”, a mai spus Tataru.

”Acolo este atent DNA-ul. Noi trebuie sa fim atenti la ce se intampla in Ministerul Sanatatii, in Institutul National de Sanatate Publica, care este evolutia acestei pandemii si la sanatatea romanilor”, a adaugat ministrul Sanatatii.

Autor