Alerta ANM! Romania, lovita de vijelii si grindina. Zonele afectate

Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de ploi torentiale, insotite de vijelii, descarcari electrice si grindina, valabila  incepand de duminica in Banat, Transilvania, Maramures, Crisana si nordul Moldovei, dar si in mai multe zone de deal si de munte.

Incepand de sambata dupa-amiaza, instabilitatea atmostferica  se va manifesta in nord-vestul tarii.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare de Cod galben de instabilitate atmosferica, sambata, valabila si duminica intre orele 6:00 si 18:00.

In acest interval, in Crisana, Maramures, Banat, Transilvania si nordul Moldovei, dar si in zonele de deal si de munte, vor exista perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, aceasta se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torentiale,  intensificari ale vantului cu viteze de peste 65-75 km/h, grindina si vijelii. Cantitatile de apa vor depasi 25-30 l/mp si izolat 40 l/mp.

Publicitate

Astfel de manisfestari ale instabilitatii atmosferice isi vor face loc in nord-vestul teritoriului inca din a doua parte a zilei de sambata.

De altfel, sambata, in zonele de campie disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge, pe arii restranse, pragul critic de 80 de unitati. In ceea ce priveste cursul zilei de duminica, in regiunile nordice, vestice si centrale vremea se va raci semnificativ, dar in zonele sud-estice disconfortul termic se va mentine accentuat, iar la amiaza indicele temperatura-umezeala (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unitati.

In acelasi timp, ANM a emis o informare meteorologica de instabilitate atmosferica, valabila incepand de duminica de la ora 18:00 pana luni la ora 6:00.

”In intervalul mentionat, in Moldova, Muntenia, local in Transilvania, Oltenia si Dobrogea, precum si in zona Carpatilor Orientali si Meridionali, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, posibil, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…25 l/mp si izolat 30…35 l/mp”, scrie ANM.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.