Cinci mituri si fapte despre vitamina C

Vitamina C poate fi numita in siguranta unul dintre cei mai populari nutrienti.  Primul lucru care ne  vine in minte atunci cand vine vorba de aceasta vitamina sunt racelile, portocalele si scorbutul.

De la descoperirea vitaminei C, s-au primit multe informatii diferite despre aceasta, dar nu toate sunt exacte. Iata cateva mituri si fapte care va vor permite sa aflati mai multe despre aceasta substanta, care este importanta pentru corpul nostru.

Mit. Suplimentele cu vitamina C protejeaza impotriva racelilor

Din pacate, vitamina C nu poate reduce probabilitatea ca veti prinde un virus si va veti imbolnavi. In sezonul rece, puteti manca acid ascorbic cu portocale cel putin in fiecare zi, dar riscul de imbolnavire nu va scadea. Vestea buna este insa ca, daca sunteti deja bolnav, vitamina C poate scurta usor durata bolii. Prin urmare, nu ar trebui sa o anulati complet.

Fapt. Deficitul de vitamina C este rar

Deficitul de vitamina C este un lucru foarte neplacut, insotit de sangerarea gingiilor, articulatii umflate, pielea uscata teribila si asa mai departe. Scorbutul este extrem de rar. Putem spune ca aceasta boala a disparut practic dupa aparitia vitaminelor in fiecare farmacie care sunt disponibile oricarei persoane. Chiar daca apare o lipsa de vitamina C, de obicei dispare fara complicatii grave.

Mit. Citricele sunt cea mai buna sursa de vitamina C

Citricele sunt o sursa excelenta de vitamina C si, important, sunt destul de gustoase. Exista insa alimente care sunt semnificativ superioare portocalelor si lamailor in ceea ce priveste continutul de acid ascorbic. Astfel de produse includ  ardei grasi, coacaze negre, catina, broccoli, kiwi si altele.

Fapt. Vitamina C ajuta la controlul greutatii

Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Arizona (SUA) a aratat ca vitamina C poate afecta capacitatea organismului de a folosi grasimile pentru energie, atat in timpul exercitiilor fizice, cat si in repaus. Dar nu va grabiti sa va aprovizionati cu acid ascorbic, vitamina C nu este un arzator magic de grasimi: este doar un participant important in procesul complex al metabolismului lipidelor . Deci, o dieta bogata in substante nutritive (inclusiv vitamina C) si exercitiile fizice sunt inca importante pentru pierderea de grasime.

Mit. Nu puteti obtine prea multa vitamina C

Corpul nostru nu acumuleaza acid ascorbic, astfel incat obtinerea hipervitaminozei, cum ar fi deficienta de vitamina C, este destul de dificila. Dar este posibil daca il folosesti necontrolat. Cotele zilnice recomandate pentru vitamine exista dintr-un motiv si este mai bine sa le respectati. O supradoza de vitamina C poate provoca greata, balonare, indigestie, dureri de cap, insomnie si pietre la rinichi.

Autor