Vitamina C: unde este continuta si de ce este utila

Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai importante si esentiale vitamine pentru oameni. Daca nu intra in organism, atunci ameninta cu probleme grave de sanatate.

Nu intamplator vitamina C este numita vitamina tineretii. Este cel mai usor antioxidant disponibil (incetineste procesul de imbatranire). Promoveaza productia de colagen, care este responsabil pentru imbatranirea pielii. In plus, vitamina C sau acidul ascorbic intareste apararea organismului (imunitatea si toate acestea). Ajuta la prelungirea vietii vaselor de sange, facandu-le elastice si rezistente. Promoveaza absorbtia fierului, cresterea si refacerea celulelor osoase, dintilor, tesuturilor etc.

Determinarea lipsei de vitamina C in organism este usoara. Deficitul de acid ascorbic se manifesta sub forma de imunitate scazuta, raceli frecvente, sangerari ale gingiilor, oboseala, letargie si chiar iritabilitate, insomnie, boli articulare, vindecarea lunga a ranilor, caderea parului si aparitia ridurilor.

Unde se gaseste vitamina C?

Problema este ca organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C. Aceasta inseamna ca trebuie sa provina din exterior – cu alimente sau sub forma de medicamente. Daca vorbim despre produse, atunci o multime de vitamina C se gaseste in citrice, coacaze negre,  afine, catina, agrise, mere, zmeura, kiwi, ardei gras, patrunjel, hrean, varza (inclusiv varza acra), ceapa, rosii, castraveti, cartofi, macris, dovleac.

Si inca un punct important. Cand sunt expuse la temperaturi ridicate, legaturile chimice ale acidului ascorbic se dezintegreaza. Apa si metalul au acelasi efect. Cu alte cuvinte, atunci cand pregatiti mancarea in bucatarie din alimente bogate in vitamina C, evitati tratamentele termice, vasele metalice, farfuriile etc. Folositi vase de smalt sau sticla, spatule din plastic sau lemn etc. ,(prin urmare, nu pastrati alimentele tocate mult timp, mancati-le imediat) si fumatul (celor carora le place sa fumeze trebuie sa acorde o atentie deosebita aportului de acid ascorbic in organism, deoarece neutralizeaza efectele nocive a substantelor toxice ale fumului de tutun).

Vitamina C: beneficii si daune

Este vitamina C buna pentru tine? Cu siguranta! Creste imunitatea, vindeca ranile, reduce colesterolul, ajuta la raceli, reduce cheagurile de sange si multe altele . Apropo, atunci cand se trateaza racelile, nu intamplator se recomanda cresterea dozei de vitamina C. Toate acestea pentru a intari sistemul imunitar si a accelera recuperarea. Si pentru prevenire, puteti manca o portocala sau un kiwi pe zi (daca nu suferiti de diabet ).

Citeste si articolul :   Cum sa beneficiati de minerale datorita spirulinei?

Vitamina C este disponibila si in forme de dozare – fiole si tablete. In primul rand, desigur, pentru utilizare in cazurile in care este necesara cresterea dramatica (suplimentarea) dozei de acid ascorbic in corpul uman. De exemplu, cu stres mental sau fizic crescut, sangerari, rani , intoxicatie.

Tabletele cu vitamina C sunt cunoscute de multi. O luam adesea in timpul tratamentului racelii – tablete efervescente, solubile in apa. Exista, de asemenea, comune, insolubile, cu un gust placut dulce. Doza de medicament din ele este mica, deci sunt destul de potrivite pentru profilaxie. Bineinteles, trebuie respectate dozele de utilizare – sunt indicate pe ambalaj.

Publicitate

Publicitate

Autor