Cat de des este sanatos sa mananci oua?

De cate ori am auzit ca a manca mai mult de un ou pe zi este rau? Cat de des este sanatos sa mananci oua a fost intotdeauna foarte variat si controversat din cauza numeroaselor mituri care exista in jurul acestui aliment. In acest articol, clarificam toate aceste informatii.

Este sanatos sa mananci oua frecvent?

Pentru a sti cat de des este sanatos sa mananci oua, trebuie mai intai sa cunosti compozitia si proprietatile acestui aliment.  In plus, ofera putine calorii, aproximativ 78 kcal, asemanator unei banane. Puiul contine in principal apa (88%) si proteine, dintre care albumina este cea mai importanta. In galbenus, 50% este apa, iar restul este distribuit uniform intre proteine si lipide.

Cea mai buna proteina alimentara

Continutul de aminoacizi esentiali si biodisponibilitatea proteinei din ou il fac un nutrient de inalta calitate. In primele etape ale vietii (prin dieta mamei), favorizeaza dezvoltarea fatului. Functia sa este la fel de importanta in faza de crestere a copilariei si a adolescentei.

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale acizilor grasi omega-3

Una dintre cele mai cunoscute functii ale proteinelor este constructia si intretinerea tesuturilor, inclusiv a muschilor. Prin urmare, oul este foarte popular printre persoanele cu activitate fizica ridicata. La persoanele in varsta, proteinele de inalta calitate, cum ar fi proteinele din ou, ajuta la contracararea pierderii de masa musculara cauzata de varsta. Aceste proteine contribuie astfel la mentinerea mobilitatii, a activitatii fizice si a calitatii vietii.

Publicitate

Avand in vedere compozitia sa nutritiva, oul este un aliment cu mare putere de satiere. Aceasta este o calitate deosebit de interesanta pentru cei care doresc sa slabeasca. Senzatia de foame dureaza mai mult sa apara cand ai, de exemplu, un ou la micul dejun.

Oul este o sursa importanta de proteine. Consumul sau previne pierderea de masa musculara legata de varsta.
grasime de ou

Toata grasimea din ou este in galbenus. Ouale sunt unul dintre alimentele de origine animala cu cele mai putine grasimi saturate si cel mai bun raport intre acizii grasi nesaturati si saturati.

Citeste si articolul :   Alimentele ca medicamente - 11 alimente, o sursa de vitamine B

In plus, este bogat in acid oleic (caracteristic uleiului de masline), care este foarte apreciat astazi pentru ca are o actiune benefica asupra vaselor de sange, reducand riscul bolilor cardiovasculare si hepatice.

De parca nu ar fi de ajuns, acest aliment este cea mai buna sursa de colina. Colina este un nutrient esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului. In mod normal, nu sintetizezi suficienta colina, asa ca trebuie sa o obtii din alimente.

Vitamine si minerale esentiale

Un ou ofera cantitati semnificative dintr-o gama larga de vitamine precum A, B2, biotina, B12, D si E. Este, de asemenea, o sursa de minerale precum fosfor, seleniu, fier, iod si zinc. Toate aceste elemente contribuie la acoperirea unei mari parti a necesarului zilnic de nutrienti.

Luteina si zeaxantina

Acestia sunt pigmenti din familia carotenoidelor care se gasesc in legumele verzi si galbenusurile de ou. Actioneaza ca antioxidanti care se depun in ochi. S-a demonstrat ca protejeaza si previn cataracta.

Citeste si articolul :   5 Beneficii ale practicarii exercitiilor fizice
Consumul de oua previne cataracta.

Datorita continutului sau de luteina si zeaxantina, consumul de oua poate ajuta la protejarea sanatatii vederii. Riscul de a dezvolta boala cataractei este astfel redus.

Publicitate

Publicitate

Autor