Usturoi salbatic – Vitamina C naturala

Proprietatile benefice ale usturoiului salbatic sunt cunoscute de mult timp. Planta are proprietati antibacteriene, antiseptice, bactericide si fungicide.

Usturoiul salbatic este cunoscut de mult; a fost folosit pentru a proteja impotriva febrei tifoide, a ciumei si a holerei si a fost folosit si pentru tratarea bolilor infectioase la animale. Planta este considerata un bun remediu pentru curatarea stomacului si a sangelui, ajuta la infectiile cu helminti.

Frunzele de usturoi salbatic sunt cele mai utile deoarece contin mult acid ascorbic. Iar mirosul caracteristic de usturoi se datoreaza unui ulei esential special – alicina, care se gaseste si in usturoi. Usturoiul salbatic contine, de asemenea, fitoncide si sulfuri de vinil. In plus, este un produs cu continut scazut de calorii – 36 kcal la 100 g.

Usturoiul este utilizat in mod activ atat in gatit, cat si in medicina si este greu de spus in ce domeniu este mai mult. Este foarte simplu sa cresti usturoi salbatic, deoarece planta este nepretentioasa, isi ia radacinile in aproape orice sol. Conditia principala este umbra – la soare isi pierde proprietatile benefice.

Ce substante nutritive se gasesc in usturoiul salbatic?

Usturoiul salbatic este bogat in proteine, aminoacizi sanatosi, grasimi si diverse vitamine, care sunt importante atat pentru barbati, cat si pentru femei. Datorita continutului sau ridicat de vitamina C (100 mg la 100 g de frunze proaspete) si fitoncide (antibiotice naturale), usturoiul salbatic este considerat o planta antibacteriana.

Ca toate plantele din familia cepei, stimuleaza pofta de mancare, ajuta la imbunatatirea functionarii tractului digestiv si a absorbtiei altor alimente. Continutul ridicat de fibre din usturoiul salbatic ajuta sa faca fata rapid constipatiei si flatulentei din intestine.

La inceputul primaverii, cand vitaminele sunt de obicei deficitare, usturoiul salbatic poate ajuta la rezolvarea deficientelor de vitamine. Au fost efectuate studii clinice care confirma beneficiile usturoiului salbatic pentru sistemul cardiovascular.

Anume, este capabil sa stimuleze inima, sa scada tensiunea arteriala, sa purifice sangele si sa previna acumularea de colesterol.

Astfel de modificari in organism reduc riscul de hipertensiune arteriala, ateroscleroza si tromboflebita. De asemenea, scade riscul de a dezvolta boli tiroidiene.

Citeste si articolul :   Nu o sa-ti vina sa crezi. De la ce te poti intoxica(contamina) cu plumb

Usturoiul salbatic este foarte benefic pentru barbati, deoarece ajuta la reducerea la minimum a riscului de aparitie a adenomului de prostata, afectand pozitiv potenta.

Pentru cine este contraindicat usturoiul salbatic?

Totul este util cu masura. Aceasta afirmatie este direct legata de nutritie, deoarece chiar si cele mai sanatoase alimente ar trebui consumate in cantitati rezonabile. Consumul excesiv de usturoi salbatic poate provoca diaree, unele tulburari ale sistemului nervos, cum ar fi insomnia. Nerecomandat pentru colecistite, pancreatite, ulcere gastrice, gastrite, hepatite.

10-25 frunze de usturoi salbatic sunt permise pe zi. Femeile insarcinate pot manca usturoi salbatic, dar numai in cantitati mici si nu mai mult de 2 ori pe saptamana.

Publicitate

Publicitate

Autor