9 alimente pentru stimularea hemoglobinei

Hemoglobina este o proteina care contine fier, care in corpul nostru este responsabila pentru furnizarea de oxigen tesuturilor. In plus, ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic in corpul nostru . Daca nivelul hemoglobinei scade, acest lucru afecteaza si exteriorul : unghiile si parul devin fragile, pielea se usuca , oboseala eterna si letargie, respiratie scurta, dureri de cap, uneori chiar ameteli si lesin. Numai un medic poate pune un diagnostic precis – pentru aceasta trebuie sa faceti un test de sange. Cu toate acestea, daca nu aveti boli grave, nivelul hemoglobinei din sange poate fi mentinut prin revizuirea dietei.

Prevenirea deficitului de hemoglobina este includerea in meniul zilnic a alimentelor bogate in fier, acid folic si vitamina B12. Nu uitati de vitamina C – ajuta corpul sa absoarba fierul .

1. Citrice

Corpul absoarbe fierul in sine, are nevoie de un mediu adecvat. Si anume – „insotitor” sub forma de vitamina C. Portocalele, lamaile, grepfruturile si alte citrice devin cei mai buni prieteni ai nostri . Fructele si legumele proaspete functioneaza excelent in timpul sezonului. Iarna, varza murata devine unul dintre cei mai eficienti furnizori de vitamina C. Contine chiar mai mult acid ascorbic decat lamaia. Bonus: varza murata te face sa slabesti.

Citeste si articolul :   Cinci beneficii ale ciupercilor despre care s-ar putea sa nu stiti

2. „Furnizorii” de fier

Ne-am ocupat de mediu pentru asimilarea fierului, acum este momentul sa ne ocupam de sursele sale. Si acesta sunt  peste, carne, oua, carne de pasare, tofu, ficat, legume cu frunze verzi: spanac, varza, orice verdeata. In plus, exista mult fier in hrisca, leguminoase, lapte, fructe uscate.

3. Alimente – surse de acid folic

Acidul folic este un complex de vitamine B necesar pentru producerea de celule rosii din sange (globule rosii responsabile de transportul oxigenului) in organism. O multime de folat se gaseste in legumele cu frunze verzi, fasolea uscata, boabele incoltite (grau, de exemplu), arahide, banane, broccoli si ficat.

4. Rodie

Acest fruct din sud este o sursa excelenta de calciu si fier, precum si de proteine, carbohidrati si fibre. Este unul dintre cele mai bune produse pentru cresterea hemoglobinei datorita compozitiei sale de vitamine si minerale. O jumatate de pahar de suc de rodie pe zi este suficient pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei. Atentie insa: sucul de rodie este contraindicat pentru gastrita, ulcer peptic si pancreatita. Este mai bine sa-l beti diluat cu apa: in forma sa pura, sucul distruge smaltul dintilor si irita stomacul.

Citeste si articolul :   Cinci dintre cele mai bune antibiotice naturale

5. Curmale

Este, de asemenea, o gustare grozava care va va mentine energizat si plin de fibre. Cu toate acestea, este mai bine sa alegeti curmale care nu sunt reprezentabile: este mai probabil ca acestea sa nu fi fost inmuiate in sirop de zahar inainte de uscare. In caz contrar, exista posibilitatea de a obtine o cantitate colosala de zahar impreuna cu fierul. Apropo, este mai bine pentru diabetici sa le  evite .

6. Sfecla

Poate cel maibun  „furnizor” de fier. Aceasta leguma radacina contine nu numai fier, ci si acid folic, potasiu si fibre. Pentru cea mai buna absorbtie a tuturor acestor beneficii, cel mai bine este sa beti suc de sfecla. Dar si salata de sfecla rosie este buna.

7. Leguminoase

Lintea, mazarea si fasolea contin fier si ajuta organismul sa produca celule rosii din sange. Nautul la moda poate fi, de asemenea, inclus in siguranta in aceasta lista.

8. Semintele de dovleac

Sunt pline de fier, calciu, mangan si magneziu incredibil de sanatos pentru inima. Principalul lucru nu este sa cumperi seminte sarate, ci obisnuite. Consumam deja prea multa sare. Semintele de dovleac pot fi adaugate la salate, piureuri sau pur si simplu mestecate ca gustare sanatoasa.

Citeste si articolul :   Cinci modalitati eficiente de a stimula cresterea parului

9. Pepene verde

Prin urmare, in sezonul de pepene verde, nu va nega bucuria de a manca o boaba suculenta. In general, contine o multime de tot ceea ce este util pentru sanatate si ajuta la pierderea in greutate.

Apropo

Absorbtia fierului este interferata cu alimentele care contin polifenoli, taninuri si acid oxalic: ceai, cafea, cacao, soia si tarate. Si cel mai simplu mod de a va controla nivelul de hemoglobina este sa va faceti un test de sange la fiecare trei luni.

Autor