Semne care arata ca organismul tau are nevoie de mai multa apa

Stim cu totii ca corpul uman este alcatuit in principal din apa si ca trebuie sa consumam o anumita cantitate din ea pentru a supravietui.

Muschii si rinichii sunt 73% apa, sangele 83% apa, plamanii 90% apa si creierul 76% apa. Pierdem apa atunci cand respiram, precum si in urina si transpiratie, astfel incat reumplerea depozitelor de lichide este esentiala pentru bunastarea dumneavoastra generala.

Multora dintre noi ni s-a spus sa bem 6-8 pahare de apa pe zi, dar majoritatea oamenilor beau in medie 2 pahare pe zi. De obicei, barbatii ar trebui sa bea 3 litri (12 pahare) de apa pe zi, in timp ce femeile ar trebui sa consume 2,2 litri (9 pahare) pe zi pentru o hidratare optima. Lipsa cantitatii recomandate de apa poate duce la o deshidratare usoara, cu mai multe simptome.

10 semne ca nu beti suficienta apa

Publicitate

1. Urina ta este galben inchis.

Acesta este adesea primul semn ca nu beti suficienta apa. O persoana sanatoasa ar trebui sa aiba urina galben deschis-chihlimbar.

Atunci cand o persoana nu bea suficienta apa, rinichii elimina o concentratie mai mare de produse reziduale in urina, inclusiv celule moarte din sange, toxine, proteine si alte produse care trebuie indepartate din corp. Acest lucru face ca urina sa devina mai inchisa la culoare.

Citeste si articolul :   Acizii grasi Omega-3 si rolul lor pentru infrumusetare : alimente bogate in acizi omega-3

2. Cantitatea de urina scade.

Majoritatea oamenilor urineaza de 6-7 ori intr-o perioada de 24 de ore. Daca nu beti suficient, corpul dumneavoastra are mai putina apa disponibila pentru a inlocui fluidele care sunt excretate din corp. Rinichii incearca sa retina cat mai mult lichid posibil pentru a preveni deshidratarea. Daca urinati de mai putin de 6 ori pe zi, calculati aportul de apa si cresteti daca este necesar.

3. Constipatie.

Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale constipatiei, iar constipatia este adesea tratata prin cresterea aportului de apa.

Daca nu sunteti suficient de hidratat, corpul dumneavoastra va incerca sa absoarba apa de unde poate, inclusiv din rect. Apa adecvata in colon este esentiala pentru scaunele moi. Bineinteles, lipsa apei va duce la scaune mai dure, greu de indepartat.

4. Piele uscata si riduri mai clare.

Majoritatea femeilor folosesc creme hidratante scumpe pentru a-si mentine corpul moale si neted. Unii cheltuiesc o multime de bani pe tratamente pentru a reduce liniile fine si ridurile.

Dar, inainte de a cheltui bani, cresteti aportul de apa. Potrivit dr. Diana Howard, deshidratarea poate duce la piele iritata, inflamata, sensibila si mancarime. In cazurile severe, pielea se poate desprinde, deveni foarte rosie, poate crapa si poate sangera.

Publicitate

5. Foame si crestere in greutate.

Corpul nostru este neobisnuit de inteligent. Dar exista o eroare – el nu stie diferenta dintre foame si sete. Hipotalamusul, partea creierului care este responsabila de reglarea foamei si a setei, este adesea confuza, provocand foamea ca raspuns la sete. O gustare in loc de un pahar de apa duce la un aport excesiv de calorii si la cresterea in greutate.

Citeste si articolul :   Ceai sau cafea - care este mai sanatos?

Daca incercati sa reduceti sau sa va mentineti greutatea, asigurati-va ca beti suficienta apa. Daca va este foame, beti un pahar cu apa inainte de a iesi la gustare si asteptati 10-15 minute. Daca totusi vrei sa mananci, atunci aceasta este adevarata foame si este timpul sa mananci.

6. Sete si gura uscata

Credeti sau nu, a va fi sete este un semn ca sunteti deja usor deshidratat. Gura uscata este adesea o consecinta a setei si inseamna ca membranele mucoase ale corpului au nevoie de hidratare. Singura modalitate de a elimina setea si gura uscata este de a bea apa pe tot parcursul zilei.

7. Dureri de cap.

Daca bei putina apa, corpul tau incearca sa retina si sa absoarba apa din toate tesuturile pentru a compensa lipsa aportului de lichide. Drept urmare, tesutul creierului isi pierde din umiditate si se indeparteaza de craniu. Receptorii durerii sunt activati si simtiti o durere de cap.

8. Oboseala.

Potrivit unui studiu din 2011, deshidratarea usoara poate provoca oboseala, si scaderea energiei.

Citeste si articolul :   6 semne de avertizare ale unei probleme cardiovasculare

Cand sunteti deshidratat, volumul de sange scade si trebuie sa lucreze mai mult pentru a muta oxigenul si nutrientii in tot corpul. Data viitoare cand te simti obosit sari peste cafea (care deshidrateaza!). Beti in schimb un pahar cu apa.

9. Dureri articulare.

Apa actioneaza ca un lubrifiant pentru articulatii, permitand oaselor sa alunece unele peste altele in timp ce se misca. Cand organismul nu primeste suficienta apa, se dezvolta o deficienta nutritionala in articulatie, ceea ce duce la deteriorarea celulelor cartilajului.

10. Sistem imunitar slab.

Deshidratarea creste concentratia de toxine din sange, care poate slabi sistemul imunitar. Hidratarea optima este esentiala pentru eliminarea efectelor secundare ale bolilor si ajuta sistemul imunitar sa indeparteze infectiile.

Nu esti bolnav, iti este sete.

Multi oameni cred ca toate lichidele asigura hidratare, dar adevarul este ca nu toate lichidele sunt hidratante!

Anumite bauturi, precum cafeaua si sucul, deshidrateaza organismul datorita continutului lor de cofeina si zahar.

Daca doriti sa va imbunatatiti sanatatea, amintiti-va ca micile schimbari duc la rezultate mari. Fiti constienti de aportul de apa si asigurati-va ca beti suficient.

Publicitate

Autor